Sergej Šojgu
Foto: AP/(HOGP)

"Od početka godine preuzeli smo kontrolu nad 403 kvadratna kilometra teritorije novih regiona Ruske Federacije. Nastavljamo da smanjujemo borbeni potencijal neprijatelja", dodao je Šojgu i poručio da je Ukrajina od januara ove godine izgubila više od 80.000 vojnika, 14.000 jedinica naoružanja, uključujući i više od 1.200 tenkova i drugog oklopnog vozila.

Ministar odbrane Rusije je potvrdio da je kontraofanziva Ukrajine propala, kao i da ruske snage nastavljaju da potiskuju ukrajinske jedinice na zapadnom pravcu. 

Podsetio je da je zahvaljujući hrabrosti i profesionalnosti ruskih vojnika, tokom proteklih mesec dana oslobođeno četiri mesta u DNR i jedno u Zaporoškoj oblasti.

Uprkos odsustvu rezultata Ukrajine na frontu, kako kaže Šojgu, Kijev kao i ranije pokušava da ubedi zapadne sponzore da je u stanju da se suprotstavi Ruskoj Federaciji. 

"Da bi to uradio, Kijev pokušava da prenese borbe na teritoriju naše zemlje, pribegavajući terorističkim napadima i granatiranju civila".

Prema rečima ruskog ministra odbrane, samo u martu Oružane snage Rusije izvele su 190 grupnih i dva masovna napada dronovima po Ukrajini.

"Uništeni su vojni objekti i objekti energetske infrastrukture", potvrdio je danas šef MO Rusije.

Nastavlja se jačanje ruske flote

Šojgu se na sastanku dotakao i Vojno pomorske flote Rusije i najavio novo pojačanje.

"Da bismo povećali borbeni potencijal Ratne mornarice, nastavljamo da je opremamo brodovima sa preciznim oružjem velikog dometa. Konkretno, radi se malim nosačima raketa tipa "karakurt". Glavni brod ove serije, "ciklon", ušao je u sastav Crnomorske flote i uspešno ispunjava postavljene zadatke", rekao je Šojgu i dodao da se očekuje da će do kraja godine flota dobiti još tri takva broda.

Potvrđeno je i da se radi na serijskoj proizvodnji patrolnih brodova projekta 22160. Izgradnja petog takvog broda pod nazivom "Viktor Veliki" je u završnoj fazi, dodao je ministar i otkrio da će je ovaj brod namenjen Crnomorskoj floti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading