ŠOJGUU IZMIČE STOLICA? Insajderski izvori otkrivaju ko mu "smešta" u Kremlju
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ivanov je u utorak nakon hapšenja optužen za primanje mita, ali neki mediji, iako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio takve konstrukcije, nagađaju da je Ivanov uhapšen  zbog sumnje na izdaju, a neki analitičari i ruski komentatori nagađaju da je pritvaranje Ivanova upozorenje njegovom šefu, ministru obrane Sergeju Šojguu.

"Sada postoji mnogo različitih tumačenja oko svega ovoga... Morate se usresrediti na službene informacije", rekao je novinarima Peskov, istakavši da je ruski predsednik Vladimir Putin bio unapred obavešten o pritvaranju Ivanova.

Međutim, nisu svi uvereni u zvaničan stav Moskve u vezi sa pritvaranjem Ivanova. Neki ruski komentatori tvrde da je hapšenje velik udarac za Šojgua.

"Ako ne uspe nekako to da sredi, biće sledeći koji će pasti. Ova osoba je 100 posto njegov čovek", rekao je anonimni izvor za jedan popularni vojni Telegram kanal.

Čini se da se s time slažu i neki zapadni posmatrači. Vladimir Putin "ne potpisuje to osim ako ne šalje poruku Šojguu, onu koja glasi nešto u stilu ‘to ste mogli biti vi‘", rekao je za Newsweek Dejvid Sibli, vanredni profesor istorije na Univerzitetu Cornel u Vašingtonu.

Šojgu je u sredu razrešio Ivanova sa mesta zamenika ministra odbrane, navodi ruska državna novinska agencija TASS. Nekoliko sati ranije, pojavili su se izveštaji o hapšenju Ivanova pod optužbom za primanje mita, za ono što je sud u Moskvi opisao kao posebno velikih razmera. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom do 15 godina. Ivanov je negirao optužbe.

Ivanov je pre hapšenja bio zadužen za ruske vojne infrastrukturne projekte. Bio je odgovoran za upravljanje imovinom, smeštaj vojnih snaga i medicinsku potporu ruskog ministarstva obrane od 2016. godine, a Forbs ga je svrstao među najbogatije osobe u ruskim sigurnosnim strukturama.

Mnogi su ga smatrali jednim od Šojguovih najbližih saveznika. Njih dvojica su radili zajedno dugi niz godina, uključujući i vreme kada je Ivanov bio zamenik premijera moskovske regije dok je Šojgu bio guverner te oblasti.

Ruske vlasti takođe su uhapsile i Sergeja Borodina, navodnog poslovnog partnera Ivanova, zbog saučesništva u koruptivnim radnjama.

Ruski insajderski izvori razlikuju se oko toga koja frakcija pokušava da potkopa Šojguovu poziciju, ali jedan od njih, kako ističu u ISW-u, tvrdi da je prvi zamenik ruske vojne obaveštajne agencije (GRU), general-pukovnik Vladimir Aleksejev, imao Ivanova ‘na nišanu‘ jer je Šojguov zamenik pokušao da otpusti Aleksejeva i još jedan insajderski izvor koji je tvrdio da frakcija povezana s bivšim ruskim predsednikom, zamenikom predsednika ruskog Veća sigurnosti Kremlja Dmitrijem Medvedevim, ima za cilj da razvlasti Šojgua.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading