ŠOJGU OBJAVIO PODATKE O GUBICIMA Rusija ima ozbiljan problem na jednom delu fronta
Foto: Tanjug/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Šojgu je naveo da su uništena četiri "abramsa", pet tenkova "leopard", 27 borbenih vozila pešadije "bredli" i 11 PVO raketnih bacača, uključujući pet "patriota".

Ministar odbrane Rusije je istakao da su Sjedinjene Američke Države izuzetno zabrinute zbog uspeha Rusije na frontu i da im je sve teže da opravdaju dalje finansiranje Ukrajine i snabdevanje Ukrajinaca oružjem.

"Zbog Specijalne vojne operacije, Južni vojni okrug će dobiti više od 16.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, a završava se i izgradnja više od 360 objekata vojne infrastrukture. Na jugozapadnom strateškom pravcu ostaje teška situacija u vezi sa izvođenjem Specijalne vojne operacije u Ukrajini. U tim uslovima, Južni vojni okrug nastavlja da povećava svoje borbene sposobnosti", objasnio je Šojgu.

Ruski ministar je istakao da je do kraja godine planirano formiranje dve kombinovane armije i 30 formacija, uključujući 14 divizija i 16 brigada.

"Kijevski režim čini sve da sakrije stvarnu situaciju na bojnom polju od građana, prikazujući terorističke napade na Ruse kao uspehe i povećavajući prisilnu mobilizaciju", napomenuo je Šojgu.

Takođe je naglasio da će se unapređenje borbene i brojčane snage ruske vojske nastaviti srazmerno novim pretnjama vojnoj bezbednosti zemlje. 

Što se tiče gubitaka Oružanih snaga Ukrajine tokom napada na pogranična naselja u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti, Šojgu je naveo da je neprijatelj tokom osam dana izgubio više od 3.500 ljudi, od kojih je 790 poginulo.

Kijevski režim pokušao da poremeti ruske predsedničke izbore

Kijevski režim je koristio terorističke metode kako bi uticao na ruske građane i omeo izbore, dodao je Šojgu.

"U skladu sa uputstvima Vrhovnog vrhovnog komandanta, oružane snage su osigurale bezbedno glasanje tokom predsedničkih izbora Ruske Federacije, uključujući i nove regione zemlje. Da bi poremetio izborna dešavanja, režim u Kijevu se koristio terorističkim metodama uticaja na građane Rusije. Bilo je ciljanih napada na biračka mesta i vladine institucije, gde su bili isključivo civili", ukazao je.

Prema njegovim rečima, da bi sprečile terorističke napade, ruske trupe su pojačale bezbednost državnih i društvenih objekata i ojačale sistem protivvazdušne odbrane. 

"Tokom izbornih događaja oboreno je 419 bespilotnih letelica i 67 projektila", precizirao je ruski ministar odbrane. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading