BAJDEN DOPUTOVAO U NEMAČKU NA SAMIT G7 Predsednik SAD donosi odluku koja se neće svideti Kinezima
Foto: AP Alex Brandon

Bajden će svoju posetu otvoriti bilateralnim sastankom sa domaćinom samita, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a zatim će imati formalne i neformalne razgovore sa liderima Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Evropske unije, prenosi AP.

On i drugi lideri G7 pokušaće da izgrade strategiju za obezbeđivanje snabdevanja energentima i borbu protiv inflacije, sa ciljem da se spreče posledice sukoba u Ukrajini.

DŽon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, izjavio je da će se samit pozabaviti problemima kao što su inflacija i drugi „izazovi u globalnoj ekonomiji koji su posledica tzv. Putinovog rata“, prenosi AP.

Među pitanjima o kojima će se razgovarati su ograničenja cena energije, koja imaju za cilj da umanje ruske profite od nafte i gasa, navela je američka ministarka finansija DŽenet Jelen, navodi američka agencija.

Zvaničnici bi trebalo da razgovaraju i o tome kako se odgovorno ponašati u vezi sa klimatskim promenama, a istovremeno zadovoljiti kritične potrebe u snabdevanju energijom.

Očekuje se da će Bajden danas zvanično pokrenuti globalno infrastrukturno partnerstvo, koje je nazvao „Izgradimo bolji svet“, sa ciljem da se suprotstavi uticaju koji Kina ima u zemljama u razvoju.

Posle Nemačke, Bajden će u utorak otputovati u Madrid da se sastane sa liderima 30 članica NATO-a kako bi uskladio strategiju o sukobu u Ukrajini, navodi AP.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beli

26.06.2022 15:59

Ovaj kljekavi, dementni starac vodi politiku interesa USA, ostali ga slepo slušaju jer zavise od njega kao ovce od čobanina, nadam se da će se naći neki pametni ovan koji će uvideti da nije u njegovom interesu da ga slepo sluša i nabosti ga rogovima!!!