Bajden
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija/M.Lj.

Bajdenova podrška Izraelu ga je učinila "saučesnikom u genocidu" u Gazi, navodi se u memorandumu koji je organizovao "mlađi diplomata" Stejt departmenta, a u čiju je kopiju imao uvid "Aksios".

Memorandumom se pozivaju američki visoki zvaničnici da preispitaju svoju politiku prema Izraelu i zatraže prekid vatre u Gazi, gde je u izraelskim napadima ubijeno više od 11.000 Palestinaca, kojih su više od trećine bili deca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, prenosi "Informer".

Američki predsednik se takođe optužuje da je "širio dezinformacije u svom govoru 10. oktobra."

Podsetimo, svega nekoliko dana nakon početka napada Hamasa 7. oktobra, Bajden je tvrdio da je video "proverene fotografije" palestinskih militanata kako "odsecaju glave deci" u Izraelu, da bi američki zvaničnici zatim objasnili da predsednik zapravo nije video nikakve fotografije i da je samo prenosio tvrdnje izraelske vlade i izveštaje medija.

Memorandum navodi da su akcije Izraela u Gazi, a koje su podrazumevale isključenje struje, ograničavanje pomoći i napade usred kojih je raseljeno stotine hiljada Palestinaca "predstavljaju ratne zločine i/ili zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu."

"Ipak, nismo uspeli da preispitamo svoj stav prema Izraelu", navodi se u memorandumu i dodaje da su SAD "udvostručile nepokolebljivu vojnu pomoć (izraelskoj vladi) bez jasnih crvenih linija."

"Članovi Bele kuće i (Saveta za nacionalnu bezbednost) demonstrirali su jasan nemar za život Palestinaca, dokumentovanu nespremnost za deeskalaciju i, čak i pre 7. oktobra, neodgovoran manjak strateškog planiranja", navodi se u memorandumu.

Ruska spoljna obaveštajna služba SVR izvestila je da aktuelna administracija SAD "iza zatvorenih vrata" poziva izraelsko rukovodstvo da ubrza operaciju u Pojasu Gaze, jer bi odugovlačenje sa operacijom moglo negativno da utiče na Bajdenove šanse za reizbor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading