Bajden
Foto: Alo/Alo!ilustracija

Predsednik SAD Džo Bajden pokušava da nagovori zastupnike američkog Kongresa da odobre dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da bi nemiri mogli da se prošire po Evropi ukoliko pomoć Ukrajini ne stigne.

Pomoć Ukrajini, koja je mesecima zadržavana u Kongresu, deo je zakona koji bi osigurao i finansiranje vojne pomoći za Izrael i Tajvan.

U oktobru je Bajden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara za Ukrajinu, od čega bi se deo iskoristio za popunjavanje američkih zaliha. Kongres je prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara pomoći Ukrajini, prenosi Jutarnji, pozivajući se na američki NBC News.

 

 

Rusija bi mogla dobiti rat u roku od nekoliko nedelja ako Kongres ne donese odluku, upozorili su u sredu na zatvorenom sastanku sa zastupnicima glavni predsednikovi saradnici, savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven i direktor Nacionalne obaveštajne službe Avril Hajns, otkriva NBC.

Prema njihovim informacijama, Ukrajina će idućih nedelja ostati bez dela protivvazdušne odbrane.

Prošle jeseni zvaničnici Bele kuće nedeljama su ponavljali da će Kongres odobriti dodatnu pomoć, ali otpor dela republikanaca u Kongresu zaustavio je zakon.

Bajden mesecima upozorava, uključujući i obraćanje naciji u Ovalnom kabinetu, da bi prekid američke pomoći imao teške posledice po Ukrajinu i širi svetski poredak. Bela kuća prošloga meseca objavila je da su Ukrajini dali poslednja dostupna američka sredstva, prenosi NBC.

Bajden je u petak upozorio da bi se nemiri mogli proširiti u Evropi ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć Ukrajini.

"Ako odemo, a Rusija uspe da izdrži njihov napad i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama", rekao je Bajden tokom sastanka s američkim gradonačelnicima.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading