NAJSKUPLJI U ISTORIJI A PREVILIK PROJEKAT DA BI PROPAO: Kako je borbeni avion F-35 koji se gasi u letu postao svetski hit!
Printscreen

Iskusni pilot južnokorejskog ratnog vazduhoplovstva leteo je pre nedelju dana avionom koji je trebalo da važi za poslednju reč tehnike. Najbrojniji vojni avion pete generacije na svetu, F-35 Lajtning II (Munja II), predstavljao je ponos vojske Južne Koreje, demonstraciju savezništva sa Sjedinjenim Državama i garanciju slobode stanovnicima demokratskije od dveju Koreja, prenosi Jutarnji.hr.

Odjednom, otkazali su gotovo svi sistemi na avionu. Jedino što je radilo bile su pilotske kontrole i mlazni motor. Sva ostala elektronika i pomoćni sistemi su prestali da rade. Prestao je radi čak i sistem za spuštanje točkova u vanrednim situacijama.

Južnokorejski pilot vratio se u sekundi iz aviona budućnosti, opremljenog najmodernijom tehnologijom 21. veka, u avion koji kao da je nastao za vreme Drugog svetskog rata, kojim se upravlja "po osećaju". Pilot je na kraju sleteo "na stomak", što je predstavljalo veliku hrabrost - ili ludost. Niko ga ne bi krivio da je iskočio iz aviona, ali odlučio je da rizikuje spostveni život kako bi spasio oko 100 miliona dolara vredno čudo tehnologije.

Osoblje iz vojne baze prekrilo je pistu posebnom penom kako ne bi došlo do eksplozije i pilot je nepovređen pešice napustio pistu nakon uspešnog prisilnog sletanja. Koju je štetu pretrpeo avion, vojna je tajna.

Južna Koreja prizemljila je svoju celu flotu od 30 F-35 aviona i počela je istraga. Bio je to prvi ozbiljni incident južnokorejske Munje, ali nipošto ni prvi ozbiljni incident aviona na koji su SAD uložile sve svoje nade za ovaj vek.

F-35 je zasad kupilo ili naručilo 15 svetskih država, od kojih je poslednja bila Finska. Helsinki je američkog lovca, koji bi trebalo da zameni ostarelu flotu lovaca-bombardera F-18, odabrao kao najboljeg na konkursu na kojem su bili i švedski Gripen, kao i francuski Rafal, koji je nedavno odabrala Hrvatska kao svoj lovački avion.

"Sveobuhvatni sistem i sposobnosti aviona u borbi, izviđanju i preživljavanju su bez premca", napisala je finska komisija u svojim zaključcima. "F-35 izbio je na prvo mesto ili je delio prvo mesto u svim područjima misija i ostvario je najvišu zbirnu ocenu."

Finski generalmajor Pasi Jokinen rekao je da je F-35 ostvario ocenu 4,47 u proceni sposobnosti, a prvi sledeći avion ostvario je samo 3,81. Impresivne brojke za avion koji su mnogi optuživali da je preskup te da nikad neće biti uspešan. Krajem prošlog veka, Sjedinjene Države htele su vojni avion koji može sve.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading