F-35
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zbog velikog zaostajanja za konkurencijom, SAD žurno trebaju projektil koji može brzo da dostigne neprijateljske ciljeve hipersoničnom brzinom. Novi projektil koji je Lokid Martin ponudio mornarici SAD-a trebalo bi da zadovolji više zahteva Pentagona.

Raketa Mako će moći da se integriše u različite američke borbene avione, uključujući F-35, čime se avionu dodaje hipersonično naoružanje.

"Za američku mornaricu, ovo je sistem sa više misija, veoma sposoban, veoma izdržljiv i pristupačan koji je sada spreman da angažuje širok spektar ciljeva," izjavio je Rik Loj, menadžer programa u Lokid Martinu.

Na sajmu je prikazan video gde se vidi kako F-35A lansira šest hipersoničnih raketa brzo jednu za drugom, što je prvi put da je javnost mogla da vidi ovu novu raketu od početka njenog razvoja pre sedam godina.

Prema Lokid Martinu, Mako raketa biće kompatibilna sa mnogim tipovima aviona koji poseduju 30-inčne nosače, omogućavajući tako široku upotrebu.

Detalji o raketi su još uvek oskudni, ali je poznato da će imati višestruke metode navođenja i mogućnost leta brzinom od najmanje 5 Maha.

Rik Loj je takođe potvrdio da je Mako testiran na različitim tipovima lovačkih i pomorskih patrolnih aviona, razlikujući se od američkog mornaričkog programa Hipersonic Air Launched Offensive (HALO), čiji je cilj unaprediti protivbrodsku sposobnost aviona F/A-18E/F Super Hornet.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading