MISTERIOZNA PORUKA ĐOKOVIĆA KOJA (NI)JE UPLAŠILA NAVIJAČE Da li je Novak ovom rečenicom najavio kraj?
Foto: EPA/EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započinje učešće na Srpska openu protiv malo poznatog Francuza Luke van Ašea.

Novak na svaki turnir dolazi sa jasnom ambicijom, a to je titula. Ipak, nije tajna da i Monte Karlo i Banjaluka i Madrid i Rim služe samo priprema kao Rolan Garos. Međutim, mnogo je važnije kako se Đoković oseća kako na fizičkom, tako pre svega na mentalnom planu. 

Srpskog tenisera muči povreda lakta već neko vreme, a to je potvrdio i na konferenciji pred start Srpska opena.

MISTERIOZNA PORUKA ĐOKOVIĆA KOJA (NI)JE UPLAŠILA NAVIJAČE Da li je Novak ovom rečenicom najavio kraj?

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

 

Ne bi trebalo da je reč o težoj povredi, u suprotnom Đoković bi napravio pauzu i ne bi rizikovao pred najvažniji turnir u sezoni.

Da li je Novaku bilo neophodno da nastupi u Banjaluci? Nije, ma kakav rezultat da napravi. Ali, Đoković je okružen ljudima koje voli, skuplja pozitivnu energiju, oseća se kao kod kuće i to je ono čime se on "hrani".

Ipak, drugo nešto brine Novakove navijače, a to je njegovo mentalno stanje.

Izjavio je kako samo želi da uživa u trenutku i da je umoran razmišljajući "šta dalje". Takođe, na pitanje novinara ko mu je najveći rival odgovorio je "Novak Đoković".

Posle tih reči kod Novakovih navijača počela je da provejava sumnja u motivaciju svetskog broja jedan i bojazan da bi uskoro mogao da završi karijeru.

MISTERIOZNA PORUKA ĐOKOVIĆA KOJA (NI)JE UPLAŠILA NAVIJAČE Da li je Novak ovom rečenicom najavio kraj?

AP Photo/Dita Alangkara

 

 

Nešto slično je poručio i posle titule na Australijan openu, kada je rekao da kraj karijere neće zavisiti samo od njegovog tela.

- Za sada su mi misli samo u Banjaluci. Želim da uživam. Bavim se tenisom 20 godina i malo sam se umorio od razgovora na tu temu šta je plan, šta je sledeće. Kako čovek stari, tako više ceniš da budeš prisutan u sadašnjem trenutku. Zato ove nedelje ne želim da pričam o nastavku sezone, znaju se moji najveći ciljevi. Sada je sva energija usmerena ka ovoj nedelji - rekao je Đoković pred početak Srpska opena.

Novak je osvojio sve, oborio najveće rekorde i potpuno je normalno da dođe do zasićenja. Kako se motivisati, u čemu pronaći inspiraciju?

- Najveća prepreka je Novak Đoković. Ako njega savladam mogu i svakog drugog preko mreža, uz dužno poštovanje svakom protivniku. Uvek je najveća borba unutrašnja, sve te dileme, emocije. Moraš sebe da dovedeš u optimalno stanje u fizičkom i emotivnom smislu i dovedeš sebe da odigraš kako želiš. Večita diskusija je kako tu neku opuštenost preneti sa treninga na zvaničan meč - reči su Đokovića koje najbolje oslikavaju kako se trenutno oseća.

Zato je ovaj turnir u Banjaluci mnogo veći izazov za Novaka na mentalnom planu.

Uspe li ponovo da pobedi sebe, kao što je to uradio recimo posle titule na Rolan Garosu 2016. godine, kao i još mnogo puta u karijeri, rivali na terenu neće biti velika prepreka, a Srpska open, a mastersi u Madridu i Rimu biće samo "okrepne stanice" za Pariz.

Nema dileme da Novak Đoković to može da uradi. Postavlja se samo pitanje da li želi?

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading