Didim
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Predlog aranžmana “sve uključeno” za Alanju ove godine može se pronaći već od oko 500 €, u toj ceni su uključeni avion, transfer aerodrom–hotel, sedam noći i sva tri obroka u hotelu s tri ili četiri zvezdice. To je i dalje znatno povoljnije nego slično u Grčkoj.

Beograđani koji su drugi put posetili Alanju kažu da su cene blago porasle u odnosu na prethodnu godinu, ali su i dalje znatno niže nego u Grčkoj.

„Za sedam dana, u hotelu u centru, tri zvezdice, čist i prijatan – platili smo oko 630 €. Švedski sto je raznovrstan, ali savet je da uzmete ‘ultra all inclusive’ jer se dodatno naplaćuje internet i ležaljke, čak i piće na plaži... Sve u svemu – isplativije nego u Grčkoj.“

Poređenje cenovnog nivoa:

Turska: prosečni dnevni trošak po osobi iznosi oko 122 €, dok su sobe značajno jeftinije nego u Grčkoj.

Grčka: prosečan dnevni trošak po osobi iznosi čak 216 € – gotovo duplo više.

Rastući troškovi “all-inclusive” aranžmana u obe zemlje.

Trend je jasan – cene aranžmana značajno rastu u Turskoj, Grčkoj i Španiji.

Prema podacima za 2025:

U Turskoj je prosečna cena porasla sa oko 874 evra/osobi (2024) na 1 003 evra (2025).

U Grčkoj ista usluga sada košta 1 038 evra , u odnosu na 926 evra prošle godine.

Dakle, čak i uz povećanje, Turska ostaje povoljnija opcija.

Inicijativa protiv rasipanja hrane u Turskoj uvodi promene u all-inclusive model

Turska razmatra ukidanje švedskih stolova i prelazak na a la carte koncept ishrane u hotelima, zbog ogromne količine bačene hrane – procenjuje se da se godišnje baci čak 23 miliona tona hrane.

Ovo bi značilo kraj klasičnog all-inclusive aranžmana i prelazak na model poručivanja samo onoga što se zaista jede, što bi moglo dodatno promeniti odnos cene i vrednosti za turiste.

Zašto je Turska još atraktivna za letovanje:

Turska i dalje važi za bolju vrednost za novac u odnosu na Grčku, čak i kada se uzmu u obzir rast cena i promena modela usluge. Ako tražite povoljnije all-inclusive letovanje, Alanja i dalje vodi, ali budite spremni na tržišne promene u načinu posluživanja hrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading