KOSOVO JE KOMPLETNO IZOLOVANO Odbacili inicijativu "Otvoreni Balkan", a sada im se sve obilo o glavu
Shutterstock

 

„Govoreći da ne želimo 'Otvoreni Balkan' ili bilo koju drugu inicijativu, doći ćemo u poziciju da će Kosovo biti prinuđeno da živi u izolaciji ili da prihvati nešto što mu više neće biti naklonjeno. Kosovo je od početka imalo vremena da ima svoj uticaj u ‘Otvorenom Balkanu“. Ono što će biti najgore za Kosovo je to što više ne može da nameće nikakve uslove za svoje članstvo ili saradnju u regionu Zapadnog Balkana. Kosovo je jedino danas u regionu ili Evropi bez vizne liberalizacije i to je ne samo zbog (ne)ispunjavanja kriterijuma, već to više ima veze sa činjenicom da u regionu, u našem odnosu prema dijalogu, nismo napredovali", naveo je Vlahiu.

Prema njegovim rečima, neangažovanje EU u zemljama regiona Zapadnog Balkana je dalo Rusiji i Kini prostor da prošire svoj uticaj.

„Ako kažemo da treba da imamo direktne veze sa SAD i EU, treba razumeti da je put ka EU specifično vezan za regionalnu saradnju. I Berlinski proces i Zajedničko regionalno tržište i „Otvoreni Balkan“ i sve druge regionalne inicijative imaju za cilj napredak ka EU kroz unapređenje odnosa u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Vlahiu.

On je konstatovao i da Evropska unija u poslednjih pet-šest godina nije bila mnogo angažovana na Zapadnom Balkanu, čime je dala prostor trećim silama – Rusiji, Kini i Turskoj – da Zapadni Balkan bude pogodan manevarski teren. Naglasio je da je potrebno povratiti uticaj Sjedinjenih Američkih Država na Zapadni Balkan kako bi se smanjio ruski i kineski uticaj.

“Američki uticaj je neophodan da bi se uspostavila ravnoteža u regionu Zapadnog Balkana i da bi se Zapadni Balkan vratio na put ka EU, kao i da bi se EU vratila na Zapadni Balkan. Poruka američkog angažmana nije samo za Zapadni Balkan, već i za EU ​​da Amerikanci žele da budu i odgovorni i igrači u današnje vreme, da ovaj region stave na put ka EU”, mišljenje je ovog političkog analitičara.

Vlahiu se osvrnuo i na protest koji je u Tirani organizovao bivši albanski premijer Salji Beriša, navodeći da ovaj protest protiv „Otvorenog Balkana“ nije čudan u kontekstu opozicije, ali da je malo čudno protestovati zbog pitanja koja imaju za cilj regionalnu saradnju.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading