Savet evrope
Foto: Alo/Printscreen

Ako nacrt ZSO ne bude poslat u prištinski Ustavni sud, postoji opasnost da se  glasanje o članstvu "Kosova" u Savetu Evrope odloži za godinu dana, kaže direktor Instituta za politička istraživanja "Kipred", Ljuljzim Peci, a prenosi RTV 21.

Prema izvorima "Albanijan posta", to će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio tzv. Kosovo kao članicu te organizacije, odnosno da ga pozove u članstvo.

Peci je naglasio da je međunarodna zajednica dve godine zaredom tražila od Kosova da izradi nacrt za ZSO. Kada tako nešto nije urađeno, oni su sami napravili nacrt.

"Ne možemo da se oslobodimo političke i državne odgovornosti koju smo imali u stvaranju ZSO, a sada moramo da se suočimo sa političkom realnošću. Zemlje Kvinte su to saopštile premijeru, premijer zna. Još jednom ponavljam, ako nacrt sad ne bude poslat u Ustavni sud, koliko imam saznanja, glasanje će se odložiti za godinu dana. Za godinu dana sve može da se promeni. Bitno je šta gubimo u međuvremenu i koje druge prilike nam mogu ispasti iz ruku ako sada ne osvojimo Savet Evrope", rekao je Peci.

RT.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading