Kfor
Foto: Alo/Alo

Ulutaš se u sedištu Natoa u Briselu sastao sa najvišim civilnim i vojnim zvaničnicima Natoa uključujući generalnog sekretara Natoa Jensa Stoltenberga i ambasadore svih zemalja koji doprinose trupama misije Kfor. On ih je, kako je naveo, informisao o najnovijim bezbednosnim trendovima širom Kosova i regiona Zapadnog Balkana i prioritetima Kfora u nedeljama i mesecima koji dolaze.

Istakao je tri glavne poruke koje je, kako kaže, jasno i glasno čuo na svim sastancima koje je održao.

"Prvo, Nato saveznici i partneri u potpunosti podržavaju naše svakodnevne napore da obezbedimo sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja u svakom trenutku nepristrasno, prema našem mandatu i Rezoluciji 12 44 SB UN iz 1999. godine. Kfor ostaje glavni oslonac za bezbednost širom Kosova i za regionalnu stabilnost. Drugo, Kfor je najduža a sada i najveća misija Natoa i predstavlja konkretnu i opipljivu demonstraciju čvrste posvećenosti Natoa regionalnoj stabilnosti", rekao je Ulutaš.

On je poručio da Nato ostaje na svom kursu.

"Osiguraćemo da naša misija ostane dobro opremnljena i dobro postavljena kako bi nastavila sa sprovođenjem svog mandata kao treći u lancu reagovanja u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i  Euleksom. Treće, može postojati samo političko rešenje za trenutnu situaciju, ono koje priznaje i poštuje prava svih zajednica koje žive na Kosovu. U tom pogledu, Nato nastavlja da u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, Kfor će nastaviti da pruža podršku", istakao je Ulutaš.

Dodao je da trajno političko rešenje zavisi, na kraju krajeva, od posvećenosti svih strana da se uzdrže od destabilizujuće retorike i akcija i da se umesto toga, u dobroj veri konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU.

"Ovo je ključno za trajnu bezbednost svih ljudi koji žive na Kosovu, za bolju budućnost generacija koje dolaze i za regionalnu stabilnost", kaže Ulutaš.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading