dora bakojani
Foto: Alo/Kosovo online

Ona je naglasila da je "zadovoljna" nakon što je većina poslanika podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da takozvano Kosovo postane član te međunarodne organizacije, dodajući da je pred Prištinom dug put i da mora da ispuni sve preuzete obaveze, prenosi Gazeta ekspres.

Bakojani je naglasila da će "članstvo Kosova u SE doprineti unapređenju života svih zajednica na Kosovu."

- Poslanici PSSE su izuzetnom većinom glasali za moj izveštaj, što znači da je izveštaj pozitivan za Komitet ministara. Tražili su naše mišljenje i naše mišljenje je pozitivno. Verujemo da tu malu crnu rupu u srcu Evrope treba zatvoriti i da će još dva miliona ljudi imati zaštitu Saveta Evrope, zaštitu ljudskih prava, verskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena. To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine. Ali to je važno za sve ljude koji žive na Kosovu i koji će od danas osetiti da imaju još jedno pravo - rekla je ona, prenela je Gazeta Ekspres.

Ona je istakla da je pred Kosovom dug put i da će, u slučaju da postane punopravni član, SE nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze.

- Vrlo je teška situacija, a biti Grk je još teže jer sam od prvog trenutka rekla da ne govorimo o državljanstvu. Govorimo o ljudskim pravima. Da je reč o državljanstvu, ne bih dobila da radim ovaj izveštaj jer bih bila pristrasna i ne bih imala integritet koji je potreban ovom izveštaju. Ali sada znam da je izveštaj tačan. Pred Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo na njih nadgledati veoma ozbiljno - navela je Bakojani.

Ona je istakla da je jučerašnja debata u PSSE bila veoma teška, ističući da bi volela da su bile "mirnije reakcije srpskih poslanika". Dijalog je, kako kaže, jedino rešenje.

- Razumem emotivne reakcije Srba. Volela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rešenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvek iznova otvaraju i dijalog je jedino rešenje - zaključila je ona.

Kosovo online

BONUS VIDEO

 

@alo_portal PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO IZ MOSTARA Pokušavamo da očuvamo mir, a ne da se hvatamo za gušu #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage #viralvideo #predsednik #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Ljubica

17.04.2024 17:26

Da Srbi budu tiši, da bi njena sramota imala manje odjeka.Kulminacija bezobrazluka.

Ljubica

17.04.2024 17:33

Da Srbi budu tiši, da bi njena sramota imala manje odjeka.Bezobrazluk je kulminirao, a Srbi su dovoljno dugo bili tihi.Tek će da dignu glas.

Petar Petrovic

17.04.2024 17:33

Narode srpski bojkotuj Grcke destinacije i robu. Zabraniti ulazak u Srbiju svim licemerima.

Ja

17.04.2024 17:52

Takva prava i sloboda kako i demokratija koju ona zastupa vladala joj u porodicnoj kuci

Dragi

17.04.2024 18:00

Nisi dala odgovor nakljično pitanje dali je vaša odluka uskladi sa međunarodnim pravom????????