evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Srbija u potpunosti primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji između Srbije i Kosova, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine", navodi se u usvojenom tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, a koji postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja.

U ažuriranom tekstu, koji je prethodno  usvojen bez diskusije na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER), odnosno na nivou ambasadora država članica EU, navodi se da će se sve rasprave u vezi sa primenom sporazuma odvijati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Nakon što je Savet ministara EU odobrio ovaj tekst, on će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35. 
Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predali predlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Prema tom predlogu, od Beograda se očekivala potpuna primena Sporazuma na putu normalizacije odnosa sa Prištinom, uključujući aneksa o njegovoj primeni, a u poglavlju 35. tačka 3. pod nazivom "Dalji sporazumi i napredak u normalizaciji odnosa", postaje tačka 4.

Savet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.
"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navedeno je u tom zahevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Prištinom. Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno - još 14. decembra 2015. godine.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U Ohridu je 18. marta dogovoren Aneks primene tog Sporazuma, koji nije potpisan. Ti dokumenti su u međuvremenu postali sastavni delovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Sumadinac

22.04.2024 13:04

Srbija mora da prekine sve pregovore sa EU i Kosovom hitan referendum o ulasku u EU.

Lina

22.04.2024 13:38

@Sumadinac - Opozicija je izdalq Kosovo i prodala Srbiju potpisivanjem i prihvatanjem Ohridskog i Briselskog sporazuma, a Vučić da je znao šta oni to potpisuju i prihvataju samo da bi ostali na opozicionoj vlasti, sigurno bi ih sprečio

Neko

22.04.2024 13:50

Otkacinjite EU.Ruske i kineske baze ovde,ima predsednik dovoljno prijatelja da otvaraju fabrike ovde a ove najuriti,jer goveda sve nize udaraju i sa govedima se ne pregovara..