Aljbin Kurti
Foto: EPA/Foto: EPA/Alo ilustracija

Mustafa je na Fejsbuku naveo da Kurti treba da zna da se Ustavni sud nije pozabavio Sporazumom iz 2013. godine, koji je ratifikovan u Skupštini glasovima više od dve trećine poslanika.

"Dakle, nije okvalifikovano da Sporazum krši principe Ustava. Istina je da se sud na zahtev predsednce Atifete Jahjage bavio samo dokumentom o principima iz 2015. godine“, napisao je Mustafa.

Citirao je deo presude, u kojem se navodi da će „se osnovati Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom, kako je predviđeno Prvim sporazumom, koji je ratifikovala skupština tzv. Kosova i najavio predsednik tzv. Kosova“.

"Dakle, nigde se ne vidi da se ovim sporazumom krši ustav, ali se kaže da će Udruženje biti osnovano po ovom sporazumu“, dodao je on.

Preneo je i deo presude u kojem se navodi da "principi za ZSO nisu u potpunosti u skladu sa duhom Ustava".

"Nigde nije utvrđeno da je Ustav prekršen, već da ti principi ’nisu u potpunosti’, odnosno ne u potpunosti, u skladu sa duhom Ustava. Uz to, napominje se da će pravni akt i Statut, kao i njegove izmene, razmotriti Ustavni sud“, napisao je Mustafa.

Zato zaključuje da je Kurtiju u interesu da Sporazume proglasi neustavnim, kako bi izbegao da se o nacrtu Statuta ZSO izjasni Ustavni sud.

Navodi i da Kurti svesno greši kada kaže da je prošle godine postignut novi osnovni sporazum koji „s jedne strane, donosi ’defakto’ međusobno priznanje i normalizaciju odnosa tzv. Kosova i Srbije, a sa druge strane , kroz član 7. razmatra nalaze Ustavnog suda o ZSO“.

"Ustvari, novi osnovni sporazum odriče se međusobnog priznavanja (de jure priznanja), poziva se na Rezoluciju 1244… Tačka 7 sporazuma postavlja teritorijalnu političku autonomiju srpske zajednice… Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje formalnost njenog statusa, koji nije ni manje ni više nego eksteritorijalnost, odnosno država u državi. Nisam čuo da je to ikada Ustavni sud tražio“, napisao je Mustafa.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading