SRPSKI KRIMINALCI U BORBI KARTELA GINU KAO U RATU Zavladali Južnoameričkim narko tržištem, ali to plaćaju životom
Foto: MUP Srbije

Onda i ne čudi da je deset naših državljana ubijeno u Južnoj Americi od 2010. godine.

Koliko je balkanska mafija, odnosno srpska i crnogorska, jaka u Južnoj Americi otkriveno je tek posle akcije "Balkanski ratnik" kada je 2009. godine u Urugvaju zaplenjen kokain koji je klan Darka Šarića pokušao da prokrijumčari iz Južne Amerike u Evropu.

Posle ove akcije skoro da nije bilo veće zaplene kokaina, a da istraga nije pokazala da je neko sa naših prostora umešan u taj posao. Naravno ovoliki uticaj naših kriminalca u poslovima sa kokainom doveo je do toga da je veliki broj naših državljana i ubijen u obračunima, bilo da su otišli u Južnu Ameriku kako bi radili kao telohranitelji, bilo da su direktno bili umešani u krijumčarenje, piše Informer.

Visoki čovek iz Lime i iz zatvora komanduje

Verovatno najpoznatiji Srbin u Južnoj Americi je Zoran jakšić, jedan od vođa klana "Amerika". On je uhapšen još 2016. godine u Peruu i osuđen zbog krijumčarenja kokaina na 25 godina zatvora. Iako iza rešetaka, "Visoki čovek iz Lime" kako su prozvali južnoamerički policajci i dalje rukovodi narko poslovima. Skoro u redovnim razmacima zatvorski stražari u njegovoj ćeliji pronalaze mobilne telefone, ali to ga ne sprečava da on nastavi da rukovodi poslovima i da organizuje transporte pošiljki kokaina. 

Od 2010. godine u Južnoj Americi ubijeno je deset srpskih državljana, a poslednji među njima je Slobodan Marjanović (40) koji je u nedelju likvidiran u mestu Santa Marta u Kolumbiji. On je izrešetan i bačen na autoput. U Kolumbiji je boravio kao turista, ali to nije ništa novo, jer su i drugi Srbi koji su ubijeni u južnoameričkim državama uglavnom boravili sa turističkim vizama.

Detalji jezive tuče na Čukarici, policija traga za napadačima - Alo.rs

Pre ovoga ubistva imali smo već likvidacije Srba u Kolumbiji, Ekvadoru, Boliviji, Peruu.

Nišlija Saša Spasić (56) likvidiran je u julu 2020. godine pred ženom i ćerkom u kafiću u predgrađu lučkog grada Gvajakil u Ekvadoru. Samo tri meseca ranije u aprilu 2020. godine ubijen je Dejan Stanimirović Markos (45) u gradu Gvamalu u Kolumbiji.

Vladimir Vidaković (38) ubijen je marta 2019.  u Medeljinu u Kolumbiji. Pet godina ranije u julu 2014. godine Goran Popović Goksan (39) likvidiran je u gradu Santa Kruzu u Boliviji, a mesec dana ranije i Goran Stavrić Frederik (41) u Limi, prestonici Perua. Iste te godine u aprilu 2014. godine otet je i likvidiran Marko Mitić (30) u San Migelu u Peruu.

Prva likvidacija srpskih državljana nakon akcije Balkanski ratnik bila je u maju 2010. godine kada su Bojan Bakula (28), Saša Turčinović (31) i Predrag Stojkov (35), koji su bili angažovani kao telohranitelji oteti, mučeni i likvidirani u blizini grada San Ramona u Boliviji, piše Informer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading