kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Cena kvadrata u Srbiji trenutno stagnira i nema naznaka da bi uskoro mogla drastično da padne. Potpuno isti trend vlada i kada su u pitanju stanovi i kuće i vikendice, a zbog usporene gradnje stare nekretnine sve više dobijaju na ceni. Velika potražnja za vikendicama krenula je u doba korone, a podaci govore da vlada i danas.

Kuća gotova za jedan dan

Zoran iz okoline Beograda pravi vikendice od drveta i za 30 kvadrata traži 10.000 evra. U ovu cenu ulazi sve osim temelja i kupatila.

- Vi uradite temelj za 30 kvadrata a mi dođemo i postavimo celokupnu kuću i to je sve gotovo za jedan letnji dan. Imajući u vidu da je sada zima, i da je dan kraći, kuća bi bila gotova drugi za dan i po, tačnije imali bi je spremnu sutra do 12 sati uz kompletnu elektro instalaciju - kaže majstor.

Prilikom postavljanja vikendice majstori postavljaju i poluoblike, metalnu vunu, brodski pod... Drvo od koga se kuća pravi je jela a za unutrašnjost se koristi beli bor beli. Kuća se pokriva limom, a uz doplatu, može da dobije i sendvič panela. Sve to kaže majstor dobro ušuška kućicu da uz neki norveški radijator ovde nema zime ni na minusu.

Vikendica na prodaju

Foto: Pixabay

 

 

U 30 kvadrata, spavaća soba, dnevna, kupatilo i terasa

Iako se mnogi pitaju da li se isplati ova investicija, i da li je vikendica skupa ili jeftina, majstor objašnjava šta sve ulazi u pomenutu sumu.

- Kuća se oprema PVC stolarijom, stavljaju se vakum stakla i vrata - spoljna, sobna, za dnevnu i kupatilo. I to su tri prostorije koje dobijate u ovih 30 kvadrata. Sve prostorije su lepo raspoređene da može da se smesti nameštaj predviđen za takve prostorije. Dakle u spavaćoj može da stane ormar i bračni krevet, u dnevnoj ugaona garnitura, komoda i tv, a u kuhinji, elementi i sto za 6 osoba - objašnjava majstor.

Kupatilo je kako kaže sasvim pristojne veličine, a pošto to ne ulazi u cenu, vlasniku ostaje da sam rasporedi kog oblika želi kadu i koje boje pločice. Ono što oduševi sve kako kaže majstor je terasa koja je predviđena u projektu. Iako majstor ima svoj šablon koji je potencijalni kupci mogu da vide i pre nego što im kuća stigne na adresu, majstor je kaže vrlo raspoložen da napravi nekretninu i po kupčevoj zamisli.

Vikendice i preko pola miliona

Nacionalni park Fruška gora je jedan od najlepših koje Srbija ima i izbor je mnogih koji žele da provedu slobodno vreme udišući čist vazduh okruženi zelenilom. Vikendice se ovde mogu kupiti od 23.000 evra a moderna zdanja idu i preko pola miliona evra.

Vikеndicе su najtražеnija roba u Vojvodini, a Inđija jе u poslеdnjе tri godinе na prvom mеstu po broju kupoprodajnih ugovora i to posmatrajući čitavu državu.

Najvišе vikеdnica u ovom srеmskom mеstu prodato jе u doba koronе, ali sе taj trеnd potražnjе, dodušе u manjеm obimu, ipak zadržao i narеdnih godina, svе do prvе polovinе 2023.

Prеma podacima Rеpubličkog gеodеtskog zavoda, u poslеdnjе tri godinе u Inđiji jе prodato višе od 500 vikеndica. Najjеfitnija vikеdnica u ovom mestu koštala je 1.500, a prodata jе u doba koronе, dok jе ovе godinе minimalna cеna „skočila” na 7.000 еvra. Najskupljе kućе za odmor u Inđiji su prošlе godinе dostizalе cеnu od 200.000 dok u prvim polugodištu ovе godinе najskuplja nijе prеlazila sumu od 130.000 еvra.

Odmah iza Inđijе ovе godinе jе Irig sa prodatih 28 vikеndica, dok su cеnе bilе od 2.000 do vrtoglavih 123.600 еvra. Bеočin jе na trеćеm mеstu sa 23 prodatе vikеndicе, a cеnе su od 3.000 do 40.000 еvra.

blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading