NOVO SAOPŠTENJE PORESKE UPRAVE SRBIJE Ovo su važni rokovi - Novčane kazne su paprene!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako je u toku sezona godišnjih odmora, poreske obaveze i dalje dospevaju na naplatu.

Zato je bitno da poreski obveznici na vreme izvrše svoje obaveze kako ne bi plaćali zatezne kamate, piše jedan beogradski portal.

Na samom početku jula, tačnije do 5. u mesecu, izvođači zabavne i narodne muzike kao i drugih zabavnih programa obavezni su da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se podnosi na obrascu OZU.

Isti datum je u poreskom kalendaru određen i za podnošenje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec na obrascu IOSI. Takođe, poslodavci moraju dostaviti izveštaj o uplati sredstava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U ponedaljak, 10. jula, PDV obveznici podnose poreske prijave i plaćaju PDV za prethodni mesec na osnovu člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.

Do 10. jula se dostavlja poreska prijava i plaća porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec.

Prema poreskom kalendaru, najviše obaveza trebalo bi izmiriti do 17. jula, od kojih se dve odnose na obveznike koji se bave samostalnom delatnošću. To su plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode za prethodni mesec.

Sveštenici, verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i penzioneri koji primaju naknade iz inostranstva, takođe do istog datuma imaju rok da plate doprinose za prethodni mesec.

Iz Poreske uprave navode da je krajnji rok da se podnese poreska prijava i plate doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec – 17. jul. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Još nekoliko obaveza je neophodno izmiriti kada je reč o PDV obveznicima. To su podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za drugo tromesečje 2023. godine, kao i dostavljanje obrasca PID PDV 1 za jun, ako je u junu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Do 17. jula neophodno je da se izmiri obaveza akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec.

Građani koji su u obavezi da plate akcize to moraju učiniti do 17. jula, a isto važi i za obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca. Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, vrši se na obrascu PP OA.

Poslednja obaveza prema poreskom kalendaru za 17. jul je dostavljanje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Zaposleni na osnovu autroskih ugovora, kao i svi oni koji porez plaćaju samooporezivanjem za drugi kvartal moraju da izmire obaveze do 31. jula, ako ne žele da plate zateznu kamatu.

Poslednjeg dana u mesecu plaćaju se i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za jun 2023. godine, kao i obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Kazne za kašnjenje 

Za kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza predviđene su novčane kazne od 250.000 dinara za pravno lice i od najmanje 50.000 dinara za preduzetnike. Ukoliko privrednik dobije dve prekršajne prijave u roku od 24 meseca, može mu biti izrečena i kazna zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine.

Prema rečima poreskih savetnika, privrednici će uz kazne dobijati i opomene da neplaćene obaveze izmire u roku od pet dana, čak i u slučaju da greška nije bila namerna.

Svi koji izbegnu plaćanje PDV-a za iznos veći od milion dinara, mogu da budu kažnjeni novčano ili zatvorom od jedne do pet godina. Ista kazna se odnosi i na privrednike koji ne podnesu poresku prijavu ili to učine, ali ne prijave i tačan sadržaj, piše Blic.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading