Pedijatar dr Aneta Jovanović razjašnjava sve nedoumice u vezi s besplatnom vakcinom protiv HPV-a
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Humani papiloma virus izaziva virusnu infekciju kože ili sluzokože koja se prenosi seksualnim putem a koja može dovesti do nastanka raka i genitalnih bradavica.

Od juna 2022. i u našoj zemlji je dostupna besplatna devetovalentna vakcina protiv HPV, koja se daje u domovima zdravlja, kod izabranog pedijatra.

Koje bolesti sprečava

Kod žena sprečava nastanak karcinoma grlića materice, vagine, vulve, u predelu čmara i bradavice.

Kod dečaka sprečava karcinome anogenitalne regije (penisa i završnog dela debelog creva) i usne duplje, ždrela, glasnih žica.

Kom uzrastu se preporučuje

Preporuka je da se može dati posle devete godine, kod devojčica i dečaka školskog uzrasta. U Srbiji je besplatna za uzrast od 9 do 19 godina, u dve ili tri doze, zavisno od uzrasta. Može se dati zajedno sa drugim vakcinama (u završnim razredima osnovne škole, u sklopu sistematskog pregleda).

Da li ima neželjenih efekata

Neželjena dejstva vakcine su blaga i prolazna. Najčešće se javljaju bol, crvenilo i otok na mestu uboda, blaga temperatura, glavobolja, mučnina.

Da li je bezbedna

Na osnovu ogromnog broja kliničkih studija u prethodnih 20 godina, ova vakcina je prema SZO proglašena za ekstremno bezbednu vakcinu. Nema dokaza da vakcine izazivaju sterilitet ili promiskuitet.

Da li je efikasna vakcina protiv humanog papiloma virusa?

Efikasnost ove vakcine je visoka, preko 90 odsto smanjenja rizika od karcinoma grlića materice, ali i drugih maligniteta koje ovaj virus izaziva.

Zašto se daje u tako ranom uzrastu?

Vakcinacija u školskom uzrastu omogućava da se stvori imunitet, koji će se suprotstaviti infekciji koja može da nastane kasnije u životu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading