NE PROSIPAJTE JE U SUDOPERU Tečnost iz tegle s maslinama je najjača prirodna infuzija
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Poznato je kako ekstrakt lista masline ovaj plod svrstava među najvrednije biljke današnjice i s pravom nosi titulu jednog od najvećih prirodnih antibiotika.

A da li ste znali da tečnost iz tegle s maslinama smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od dijabetesa?

Zato sledeći put dobro razmislite pre nego što odlučite da je prospete u sudoperu.

Masline u teglama dolaze plutajući u soku, odnosno salamuri od maslina koja je mešavina vode, sirćeta i soli. Verovatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u sudoperu, ali možete je iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodeti. Maslinov „sok“ sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju holesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protivupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrebiti za masiranje temena i tako podstaći rast kose.

Osim zdravstvenih blagodeti, sadrži i mnogo aroma. Budući da je sok samo mešavina sirćeta, vode i soli, možete ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obično sirće ili ulje za začinjavanje jela.

Ukratko, slobodno počnite da dodajete sok od maslina u svoju svakodnevnu ishranu!

Kako da koristite sok od maslina?

Sok od masline ima slani, kiseli i slastan ukus, pa čini izvrsnu marinadu za meso.

Pomoću njega možete začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti prelive za salate. Može se koristiti umesto vode u sosovima za picu i testeninu, ali i kao zamjena za bujone kako bi jelima dodala sličnu aromu svog ukusa.

U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline, pa je ona dobro mesto za traženje inspiracije za primenu ove tečnosti – pomislite na humus, hleb od maslina i sosove na bazi jogurta.

Još jedan razlog zašto bi svakako trebalo da sačuvate sok od maslina jeste pripema martinija.

Preporučujemo da ovaj koktel pripremite dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta.

Ukoliko želite da sačuvate ovu tećnost nakon kad masline pojedete, prebacite ga iz tegle u hermetički zatvorenu posudu i držite do nedelju dana u frižideru ili dva meseca u zamrzivaču.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading