PRE NEGO ŠTO BUDE KASNO Suplement koji žene treba da počnu piti već u 20-im
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Danas mnogi oko nas uzimaju suplemente kako bi ojačali i sačuvali svoje zdravlje. Svakako je najbolje vitamine i minerale unositi iz hrane, najčešće iz svežeg voća i povrća, ali ponekad je važno i ove važne hranljive materije unositi kroz kapsule i druge preparate.

Dešava se da se ovih supstanci ne možemo zasititi hranom, a neophodne su nam za dobro funkcionisanje. Međutim, u svemu se nameću mnoga pitanja – kako nam određeni dodatak pomaže, kako ga pravilno piti, kako treba da ga uzimamo. Na stranici Eat This izdvajaju suplement koji mnogi ljudi ne uzimaju kada bi trebalo, a lekari preporučuju da žene počnu da ga koriste već u dvadesetim godinama. To je kalcijum.


Mnogi misle da bi trebalo da počnu da uzimaju kalcijum tek u kasnijim godinama. Ali bilo bi dobro da počnete da pijete već u kasnim 20-im jer je veoma važno za borbu protiv osteoporoze.

"Većina odraslih ne razmišlja o tome kako da spreči osteoporozu sve dok ne budu u 40-im ili 50-im. Ali vrhunac koštane mase, kada je vaša gustina kostiju najveća, dostiže se u dobi od 25-30 godina. I što je veća gustina kostiju, to je vaše kosti u sve boljem stanju kako starite", kaže dr Megan Vong.

Pošto menopauza ima veliki uticaj na zdravlje kostiju, ona savetuje mladim ženama da razmišljaju unapred.

"Preporučujem im da počnu da uzimaju suplemente kalcijuma pre nego što bude kasno. Ako odlučite da uzimate ove suplemente, savet je da to radite dok jedete, ali ne u isto vreme kada uzimate gvožđe, jer se dva suplementa koja se nikada ne smeju mešati".

Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je 1000 mg kalcijuma dnevno.

Količina se povećava na 1.200 mg dnevno za žene starije od 50 godina i muškarce preko 71 godine. Ali, pored kalcijuma, za zdrave kosti neophodno je još nešto. Vitamin D je veoma važan u svemu tome jer pomaže vašem telu da efikasno apsorbuje kalcijum. Ako vam nedostaje vitamina D, možda nećete adekvatno apsorbovati dovoljno kalcijuma iz vašeg unosa - čak i ako ga dobijate u izobilju. Zato je pre bilo kakvog suplementacije najbolje konsultovati lekara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading