POJAVIO SE OPASAN NIKOTINSKI PROIZVOD "SNUS" Kupuje se na trafici, nije ni cigareta, ni droga, a izaziva jezive posledice, tinejdžeri na udaru
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda. Vlažni rezani duvan nalazi se zapakovan u malim vrećicama. Kupuju ga uglavnom tinejdžeri.

Najčudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan kod nas. Niko ni ne krije da ga prodaje.

"Duvanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno", kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana.

Cena ovog proizvoda je između 900 i 1.000 dinara. Po komentarima na društvenim mrežama, čak nije ni skup. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom je na internetu gde je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posledice koje može da izazove mogu da budu opasne po život.

"Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovasularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina", navodi Pešićeva.

"Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina", dodaje Pešićeva.

Snus se stavlja iznad zuba na desni, što izaziva opuštajući osećaj zadovoljstva, jer se preko sluzokože obraza dejstvo nikotina apsorbuje u krvotok, a zatim i do mozga. Nuspojave koje izaziva snus su pospanost, glavobolja i nagle promene raspoloženja.

Iz MUP-a su saopštili da se snus ne nalazi na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom, što znači da nije droga.

"Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga", napisano je ranije u saopštenju MUP-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading