RODITELJI, OPREZ! Sve više srednjoškolaca kupuje rezani duvan opasan po zdravlje: Đaci žvaću snus, okidač za najteže bolesti
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Sve je više đaka koji kupuju snus ispred jedne srednje škole u Novom Pazaru i koriste ga, pa je razredni starešina apelovao na roditelje da hitno razgovaraju sa decom, jer je proizvod veoma opasan i može biti okidač za najteže bolesti!

- Sve je više đaka koji to koriste. Nije skup i lako je dostupan, a može da izazove zaista velike zdravstvene probleme, a oni za to kao da ne haju dok niko ne zabranjuje tu njegovu prodaju. Čak je i razredni starešina jednog odeljenja u kojem se zna da nekoliko đaka koristi snus, apelovao na roditelje da porazgovaraju sa decom i upute ih u svu štetnost koju sa sobom taj proizvod nosi - kaže za RINU izvor upoznat sa situacijom u jednoj srednjoj novopazarskoj školi.

Snus je vlažni rezani duvan koji se žvaće i, kako kažu stručnjaci, može izazvati zavisnost. Duvanska industrija pre nekoliko godina ga je promovisala kao bezopasno sredstvo za odvikavanje od pušenja, manje štetno od klasičnog duvana jer se dim ne uvlači u pluća. Međutim, urađene studije su pokazale da korišćenje snusa može izazvati velike zdravstvene probleme poput kancera usne duplje i grla, oštećenje kardiovaskularnog sistema.

Snus se stavlja iznad zuba na desni, što izaziva opuštajući osećaj zadovoljstva, jer se preko sluzokože obraza dejstvo nikotina apsorbuje u krvotok, a zatim i do mozga. Nuspojave koje izaziva snus su pospanost, glavobolja i nagle promene raspoloženja.

Iz MUP-a su saopštili da se snus ne nalazi na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom, što znači da nije droga.

- Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga -napisano je ranije u saopštenju MUP-a.

Nelegalno, ali se lako nabavlja

Okarakterisan kao novi duvanski proizvod, snus, koji je kako se tvrdi manje štetan i može da olakša ostavljanje cigareta, sve se više koristi u Srbiji iako može ozbiljno da naruši ljudsko zdravlje. Reč je o mlevenom duvanu spakovanom u vrećice nalik onim za čaj. Nije legalan, ali se lako nabavlja po veoma pristupačnoj ceni, koja varira od 700 do 1.000 dinara u zavisnosti od toga koliko vrećica želite da kupite i kojeg kvaliteta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading