ISPRAVKA Ne postoje dokazi da kandida izaziva rak, kao ni da origano i timijan leče ovu gljivicu
Foto: Shutterstock

Objavili smo tekst sa netačnom informacijom o tome da namirnice poput belog luka, origana i tamjana imaju lekovita svojstva protiv različitih infekcija.

Portal Raskrinkavanje.ba, koji se bavi medijskim ‘fakt čekingom’ odnosno proverom objavljenih informacija, obznanio je da su potonji navodi netačni, te da nije istinita tvrdnja da je pulmolog Branimir Nestorović o “bakteriji koja izaziva rak”, koja je prvi put objavljenu u naslovu portala Alo.rs, ocjenjujući je kao lažnu vest.

Tvrdnju da kandida izaziva rak, prvo objavljenu u video snimku na Jutjub kanalu linkTV - internet televizija, ocenjujemo kao lažnu vest. Kao lažnu vest ocenjujemo i tvrdnju da se infekcija kandidom leči origanom i tamjanom, koja je prvi put objavljena u pomenutom snimku. 

Kako navodi Alo.rs reči dr Nestorovića:"Sa belim luko i origanom izlečio sam veliki broj ljudi koji su imali infekciju mokraćnih puteva, ta kombinacija leći eširihiju koli, koja ne mođe da se leći antibioticima. Beli luk je potpuno naučnofantastična biljka. On je antitumorski agens, najbolji antibiotik na svetu...Beli luk je toliko jaka supstanca da ih beli luk drži odvojeno. U jednom čenu drži alin a u drugom čenu drži enzim alinazu. Vi kad pojedete dva čena oni se spoje i nastaje aktivna supstanca", objašnjava doktor. 

Međutim, Raskrinkavanje.ba navodi da kandida prirodno postoji u određenim delovima ljudskog tela. Samo njegovo povećano prisustvo može izazvati gljivičnu infekciju, kandidijazu. Ova infekcija se može javiti u različitim delovima tela, kao što su grlo ili vagina. Iako loše napisani, jasno je da se u pomenutim člancima tvrdi da posle šest nedelja korišćenja tamjana i origana „kandida ne može da preživi”.

I dok ove namirnice mogu imati određeni efekat u lečenju gljivične infekcije, one nisu lek. Lečenje kandidijaze zavisi od toga gde se infekcija razvila i koliko je ozbiljna. Međutim, ova infekcija se leči lekovima, a ne biljem. Naime, kako se navodi na sajtu CDC, kandidijaza se leči antifungalnim lekovima. Isto se navodi i na sajtovima drugih zdravstvenih ustanova (1, 2, 3).

Takođe, kako je preneo portal Alo.rs da Nestorović tvrdi da ulje od divljeg origana sadrži supstance koje su izuzetno antibakterijske. Kod pacijenata koji imaju problema sa upalom pluća, zvanično odobrena dopunska terapija je origano, za šta ne postoje dokazi. Dalje Alo.rs prenosi nepotvrđene informacije da je ulje origana imaodlično dejstvo protiv kandide u crevima, jer se zloupotrebljavaju antibioticima sa timijan i origano 6 nedelja, kandida ne može da preživi. Kandida kad se namnoži može da napravi karcinom.

Postoje određene studije koje su pokazale da posebna vrsta ulja origana može uticati na rast kandide u organizmu. Isto je i sa tamjanom – postoje istraživanja koja su utvrdila da eterično ulje ove biljke može da ima određeni efekat na ćelije nekih vrsta kandide. Međutim, takvi podaci se ne mogu smatrati dokazom da ulja ovih biljaka leče kandidijazu. Kombinacija ovih biljaka nije naučno testirana za lečenje infekcije kandidom.

Dodatno, tvrdnja iz naslova članka  koji je portal Alo.rs objavio 16.07.2021. godine da je Nestorović “progovorio o bakteriji koja izaziva rak” nije tačna. U članku se govori o kandidi, a ona, kako je objašnjeno, nije bakterija, već gljivica. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading