MOJ SIN JE IMAO KOVID BEZ SIMPTOMA, ZA DLAKU JE IZBEGAO SMRT: Ispovest majke 11-godišnjeg dečaka  koji završio na intenzivnoj nezi
Foto: Shutterstock

Kad je Kuper Hejton (11) bio pozitivan na novi korona virus, uspeo je da pregura ovo stanje bez ijednog simptoma.

Ali, nekoliko nedelja kasnije, dečak se ozbiljno razboleo od retkog neželjenog efekta virusa koji je primećen kod dece - multisistemskog inflamatornog postkovid sindroma (MIS-c).

Njegova majka Pipa Kruk (38) otkrila je da je četiri nedelje pošto je Kuper bio pozitivan na koronu, dečak dobio izuzetno visoku temperaturu. Uz to, izgubio je apetit, postao je letargičan i žalio se na bol ispod levog rebranog luka, kao i na bolove u stomaku. Odvela ga je kod lekara opšte prakse koji je sumnjao da Kuper ima sepsu, pa je dečak završio u bolnici gde su lekari ubrzo ustanovili da je Kuper razvio MIS-c.

Ovo retko stanje javlja se kod manje od 0,5 odsto dece koja su imala kovid-19, a samo jedno do petoro na 100.000 mališana koji su zaraženi novim korona virusom zahteva bolnički prijem zbog ovog stanja.

Kuperova visoka temperatura je potrajala, dečak je uz to dobio ospe po telu, lice mu je nateklo, a beonjače pocrvenele. Na ultrazvuku je ustanovljeno da je dečaku uvećana slezina i da ima zapaljenje trbušne duplje. Lekari su mu dali antibiotike, imunoglobulin i kortikosteroide. U bolnici je proveo šest dana, od čega tri na intenzivnoj nezi.

Njegova majka je rekla da kada je Kuper počeo da se oseća loše mesec dana posle kovida-19 nije ni slutila da bi kovid i MIS-c mogli da budu povezani.

- Kao majka osećate veliku krivicu što ne znate - bila je iskrena Pipa.

- Ipak, da je bilo više svesti o ovom sindromu, možda bih prepoznala simptome. Deca kod koje nije na vreme prepoznat MIS-c imaju oštećenje srca, jer su otpuštana iz bolnice ili im je dijagnoza pogrešno postavljena, pa nisu dobila adekvatno lečenje.

I ne samo to - u nekim slučajevima deca mogu da preminu usled pojave MIS-c.

Glavni simptom koji može da ukaže na MIS-c je visoka temperatura koja traje nekoliko dana. Na ovu promenu bi, upozorava Kuperova majka, svi roditelji trebalo da obrate pažnju.

Uz visoku temperaturu, mogu da se jave i osip, umor i slabost, bol u stomaku ili grčevi, otečene ruke i stopala, koža na dlanovima i stopalima koja se ljušti, glavobolja, bolovi u mišićima, dijareja, povraćanje, kao i crvene i ispucale usne, otečene vratne žlezde i neobjašnjiva razdražljivost.

Ovi simptomi se razlikuju od simptoma koji prate infekciju korona virusom koji izaziva visoku temperaturu, kontinuirani kašalj, gubitak ili promenu čula mirisa ili ukusa. Prema aplikaciji Zoe COVID Symptom Study, umor, glavobolja, bolovi u grlu i gubitak apetita takođe su česti kod dece koja imaju kovid-19.

Kuperova majka sada želi da podigne svest o zapaljenskom sindromu kod dece i podseća da bi roditelji treba da veruju svojim instinktima ako misle da sa njihovim detetom nešto nije u redu posle preležanog kovida-19.

- Mi smo imali sreće. Ali ipak, ne bih želela da ijedno dete ili roditelj prođe kroz ono kroz šta smo mi prošli - poručila je Pipa.

Zvanične smernice lekara britanske Nacionalne službe za zdravlje kažu da se MIS-c može javiti četiri do šest nedelja od dobijanja kovida-19. Samo u Velikoj Britaniji od februara 2020. do februara 2021. bilo je registrovano 712 slučajeva MIS-c.

- U sličnom vremenskom periodu, ali između februara 2019. i februara 2020. godine, u Velikoj Britaniji je zabeležen 461 slučaj bakterijskog meningitisa. O meningitisu su, kao što bi i trebalo da bude, pisali svi mediji, pa je većina ljudi postala svesna simptoma. Pa zašto se isto ne radi i za MIS-c? Zalažem se da se u javnosti poveća svest o postkovid zapaljenskom sindromu kod dece i simptomima koji ga prate, da bude objavljen broj slučajeva i da budu obezbeđeni ispravni dijagnostički protokoli, kao i adekvatan tretman koji će biti dostupan u svim medicinskim ustanovama - kategorična je mama dečaka koji je uspeo da se izvuče posle MIS-c.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading