DERMATOLOG UPOZORAVA: Najpoznatiji srpski lek za opekotine je najopasniji,  prestanite da to stavljate na kožu
Foto: Pixabay

Mi smo ga naučili od naših majki i baka, one od svojih, a ispostavilo se da je tretman kome svi pribegavamo kada izgorimo na suncu veoma štetan.

Sada već decenijama unazad dermatolozi upozoravaju na opasnost preteranog izlaganja suncu, a koje u nezanemarljivom broju slučajeva izaziva melanom. Nanošenje kreme sa zaštitinim faktorom pre izlaska iz kuće je postalo pravilo broj jedan ukoliko želite da sačuvate zdravlje i smanjite rizik od fatalnog oboljenja kože.

Foto: Pixabay

 

Ipak, i pored svih upozorenja, desi nam se da „se zaboravimo“, opustimo u uživanju na toplom suncu, a koža strada. Prva pomoć kod opektina od sunca je lek koji smo naučili od naših majki i baka, a one od svojih – kiselo mleko.

Isto tako kod alergija na sunce, sitnih vodenih tačkica koje umeju da se jave kada nas prvi put u sezoni „oprlje“ zraci sunca, trenutno olakšanje pruža kada se na mokru kožu nanese sapun i ostavi da se ošuši.

Foto: Pixabay

 

Međutim, dermatolog, doktor medicinskih nauka Julija Galjamova rekla je da su starinski lekovi zapravo beskorisni, štaviše vrlo opasni. Specijalista je objasnila da se kiselo mleko i pavlaka u slučaju opekotina ni u kom slučaju ne smeju koristiti, jer bi mogle da izazovu infekcije, budući da spadaju u mlečne proizvode koji sadrže obilje bakterija.

„Dakle, samo sredstva koja ublažavaju iritaciju kože. Postoje i specijalni sprejevi nakon opekotina od sunca, koji se takođe mogu naći u apoteci“, ističe dermatolog koja je podsetila i da je na suncu neophodno koristiti fotoprotektivna sredstva. Na taj način će se rizik od opekotina smanjiti na minimum.

Komentari (0)

Loading