Jedna od najlekovitijih biljaka: Kako hajdučka trava deluje na organizam?
Foto: Shutterstock

U narodnoj medicini hajdučka trava ima izuzetno značajnu ulogu u lečenju ženskih boljki kao što su neredovne menstruacije, nepredvidivi valunzi i druge tegobe koje prate menopauzu, ali i upala jajnika, mioma te drugih bolesti materice, uključujući i najteža oboljenja.

Ova biljka sadrži materije koje povoljno deluju na sluzokožu želuca, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za ublažavanje i lečenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crevima. Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, umiruje srce i ublažava simptome PMS-a.

Hajdučka trava deluje blagotvorno i u kod različitih krvarenja – u želucu, crevima, krvarenja nosa, iz hemoroida, iskašljavanja krvavog ispljuvka, a veoma je efikasna i kod angine pektoris, reume i reumatskih bolova, bolesti slezine, jetre, gušterače i kod žutice.

Čaj deluje i leči ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kožne osipe.

Preparati od hajdučke trave

Čaj

Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da stoji oko 10 minuta, a onda procedite. Nemojte piti više od dve šolje dnevno.

Tinktura za probavu 

Napunite bocu seckanim listovima i cvetovima hajdučke trave, pa ih prelijte rakijom. Ostavite da stoji tri nedelje na suncu ili toplom mestu, pa procedite mešavinu. Pijte ujutro i uveče po jednu kašiku i vaši problemi s probavom će nestati.

Mast protiv hemoroida 

Iste količine hajdučke trave i muške bokvice, oko 50 g svake biljke, pomešajte sa 0,5 kg svinjske masti, pa lagano prokuvajte desetak minuta. Ostavite da stoji preko noći, ujutro još jednom zagrejte smesu, procedite i prelijte u teglice. Mast čuvajte na mračnom mestu.

Napomena: Ukoliko imate zdravstvene probleme, obratite se lekaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading