Čini čuda: Kakav efekat kofein ima na kožu?
Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju nega kože, kofein je posebno kontroverzan sastojak. Da, može da nas „probudi“ i podiže raspoloženje, ali verovatno nema iste efekte na našu kožu kao više sna, na primer. Uprkos tome, njegove prednosti za našu kožu i dalje su brojne i raznovrsne:

Prednosti kofeina za našu kožu:

Smanjuje bore (ima antioksidativne prednosti)

Ono što mnogi ljudi ne znaju je da kofein poseduje snažnu antioksidativnu moć. Antioksidansi ograničavaju proizvodnju slobodnih radikala u našoj koži (koji dolaze od spoljašnjih „napadača“ kao što su zagađenje vazduha, izlaganje suncu, itd.), koji su „odgovorni“ za pojavljivanje bora.

Smanjuje otok i stimuliše cirkulaciju krvi

Kofein deluje lokalno kako bi poboljšao cirkulaciju u koži i zato ćete ga naći naveden kao sastojak u mnogim kremama za oči (kao ključni sastojak u smanjenju nadutosti ispod očiju). Iz tog razloga, preporučljivo je da ga redovno koristite za bolje rezultate.

Osvetljava ten i budi umornu kožu

Kada se kofein kombinuje u formulama proizvoda za negu kože sa drugim sastojcima kao što je vitamin C, može doprineti još sjajnijem efektu. Istovremeno, pomaže da se aktivira umorna koža tako da izgleda budnije i podmlađeno.

Ima efekat rastvaranja masti i celulita

Možda ste ga takođe sreli kao glavni sastojak u kremama za mršavljenje, kremama protiv celulita itd. Kofein ima sposobnost da rastvara masnoću ispod kože, pretvarajući je u masne kiseline, koje se zatim eliminišu kroz krvotok i metabolišu u energiju i ugljen dioksid. U kombinaciji sa drugim sastojcima, povećava protok krvi kako bi stimulisao eliminaciju masnih kiselina, ali na lokalnom nivou.

Komentari (0)

Loading