KRPE U RUKE! Praktični saveti za detaljno prolećno čišćenje kuće
Foto: Shutterstock

 

To znači da sada treba da očistite i ona mesta i površine koje se često zanemaruju tokom redovnog brisanja. Potrebno je da odvojite vikend, zasučete rukave i kuća će vam biti cakum-pakum!

 

Rat grinjama!

Jeste li ste znali da, ako ne perete redovno jastuke na kojima spavate, možda spavate na 1,5 miliona grinja! Stručnjaci preporučuju da se jastuk pere svakih tri do šest meseci u mašini, na 60 stepeni jer se na ovoj temperaturi uništavaju mikroorganizmi poput grinja.

KRPE U RUKE! Praktični saveti za detaljno prolećno čišćenje kuće

Foto: Shutterstock

 

 

Fioke i ormarići

Uvek na brzinu ubacujete escajg u fioku, tanjire, šolje, brašno i ulje u kuhinjske ormariće i ne obraćate pažnju na mrvice, prosute začine i kapljice ulja. Očistite sve to da vam se ne bi pojavili kuhinjski moljci i mravi. Fleke iz fioka i ormarića možete da uklonite krpom natopljenom u mešavinu jednakih količina alkoholnog sirćeta i tople vode.

 

Blistave ručke i dugmići

Možda ne obraćate pažnju na njih, ali ručke i dugmići na šporetu, mikrotalasnoj i frižideru su među najprljavijim mestima u kući. Diraju se prljavim rukama pa se na njima ukore ostaci hrane i masnoće. Pomešajte pola šolje alkoholnog sirćeta, pola šolje vode i 2-3  kapi esencijalnog ulja eukaliptusa. Natopite sunđer ovom mešavinom i prebrišite sve dugmiće i ručke. Ostavite da stoji minut, pa oribajte prljavštinu.

 

Obrišite komarnike i roletne

Džabe brišete prozore ako preskočite mreže za komarce i roletne. Na njima se tokom zime nakupi mnogo prljavštine koja posle pređe na čiste prozore. Prvo ih spustite i usisajte, pa ih s obe strane obrišite krpom koju ste natopili rastvorom tople vode i deterdženta za sudove.

 

Uklonite buđ sa zavese za tuš

Zbog velike vlage u kupatilu, na zavesi za tuširanje se brzo stvori buđ. Zato treba da se pere jednom nedeljno. Stavite je u mašinu za veš sa dva pamučna peškira i uključite da se pere na 30 stepeni. U mašinu preko zavese sipajte pola šolje sode bikarbone pre nego što počne pranje, a kada dođe vreme za ispiranje, u deo gde je deterdžent, sipajte pola šolje sirćeta. Zavesa će biti kao nova!

 

Dezinfikujte mašinu za sudove

U mašini za sudove se stvaraju fleke od ostataka hrane i masnoće i taloži se kamenac. To je razlog što povremeno treba unutrašnjost pregrada da obrišete sodom bikarbonom koja će ukloniti fleke i neutralisati mirise. Za dezinfikovanje mašine i skidanje kamenca uključite praznu mašinu, a u odeljak za deterdžent sipajte pola šolje alkoholnog sirćeta.

 

Sprečite da usisivač širi bakterije

Na kraju generalke, očistite usisivač koji je pokupio svu prašinu iz kuće i idealno je tle za razvoj bakterija. Ako u usisivaču imate papirnatu kesu, onda je dovoljno samo da je zamenite kad se napuni. Ukoliko je kesa platnena, kada izbacite nakupljenu prašinu iz nje, operite je vrućom vodom i stavite tupfer sa malo natopljenog esencijalnog ulja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading