ZDRAVE I SLASNE Recept za neobične palačinke sa limunom
Foto: Bakina kuhinja

Ako volite palačinke postoji mnogo njihovih zdravih verzija, a pred vama je jedna od njih. Slasne su, a zdrave i pune antioksidansa, glavni sastojci su limun i mak.

Semenke maka su poznate po tome što imaju veliku snagu kada je u pitanju promovisanje zdravog varenja, a limun ima visok sadržaj vitamina C i vlakana, što takođe može da podrži zdravlje imuniteta.

Palačinke sa limunom i makom

Sastojci:

1 šolja ovsenog brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
¼ kašičice soli
2 jaja
⅔ šolje grčkog jogurta
¼ šolje limunovog soka (sok od 2 mala limuna)
2 kašike meda
1 kašičica vanile
1 kašika maka

Premaz od limuna

2 jaja

1 žumance
¼ šolje meda
⅓ šolje limunovog soka
¼ kašičice soli

Pripema premaza od limuna:

Umutite jaja i žumance. Dodajte javorov sirup, limunov sok i ponovo umutite dok ne postane glatka smesa. Zagrejte šerpu. Sipajte smesu od jaja i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući, dok ne počne da se zgušnjava, oko 10 minuta. Pazite da mešavina jaja ne proključa, nemojte da prekuvate, jer će jaja postati grudvasta. Trebalo bi da ima teksturu rastresitog pudinga.

Palačinke:

Zagrejte tiganj na srednje niskoj vatri. Umutite jaja, jogurt, limunov sok,  med i vaniliju. Dodajte ovseno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mak. Lagano mešajte dok se samo ne sjedini.Premažite tepsiju uljem i sipajte ¼ šolje testa u tiganj i spremite kao obične palačinke.

Poslužite ih uz smesu od limuna i grčki jogurt, a po želji možete da ih pospete i šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading