Postaće vam omiljena poslastica: Pita od jabuka prelivena agdom
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema:

  • 500 gr. kora za pitu
  • 1 kg. jabuka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • Za preliv/agdu:
  • 600 ml. vode
  • 150 - 200 gr. šećera 
  • 4 - 5 kašika meda (ne mora)
  • 1 limun (ne mora)

Za premaz kora:

  • oko 100 ml. ulja.

Za premaz pite pre pečenja:

  • 2 kašike ulja,
  • 3 kašike vode.

Prvo stavite agdu da se kuva. Izmešajte vodu, šećer, med, ubacite kolututove limuna i kuvajte oko 15 minuta, ostavite da se prohladi. Dok se agda kuva pripremajte pitu. Oguliite jabuke i izrendajte ih pa izmešajte sa šećerom i cimetom, možete dodati i malo mlevenih oraha.

Premažite koru sa malo ulja, stavite drugu koru opet malo ulja, treću koru, ulje pa uz kraj stavite fil od jabuka. Urolajte i slažite u podmazanu tepsiju. Premažite mešavinom ulja i vode i ostavite da stoje oko 15 minuta.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Vrelu pitu prelijte prohladjenim prelivom i ostavite par sati da upije. Prijatno!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading