NATO NEĆE ODGOVORITI NA MOGUĆI NAPAD RUSIJE?! Isplivao neočekivan izveštaj, ovo bi mogla da bude lukava zamka za Putina
Foto: Alo/Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Кako je za RIA Novosti rekao vojni ekspert Aleksej Leonkov , ovo bi mogla da bude prevara da se Rusija gurne ka eskalaciji. Prethodno je, primetio je, SAD i NATO već koristili mnoge razloge da nateraju Moskvu da preduzme korake odmazde. Nova studija RAND-a razmatra moguću eskalaciju sukoba u Ukrajini i sa ruske strane i od strane Kijeva.

Istovremeno, američki analitičari su najveći deo teksta posvetili raznim slabostima, kako smatraju, ruske pozicije u okviru sukoba u Ukrajini, kao i greškama koje je Rusija, sa njihove tačke gledišta, napravila. Sve ovo bi, tvrdi RAND, moglo da natera Moskvu da eskalira i, na primer, upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Međutim, glavna svrha svih istraživanja RAND-a, prema samoj korporaciji, je pružanje usluga analize za zapadne zvaničnike, posebno za političare SAD i NATO-a, pišu Ria Novosti.

S tim u vezi, izveštaj korporacije daje prilično uzdržanu procenu predloženih koraka Sjedinjenih Država i NATO-a da odgovore na eskalaciju Rusije i identifikuje mogućnosti da se izbegne direktan sukob.

TRI SCENARIJA ESKALACIJE OD STRANE RUSIJE

Izveštaj posebno opisuje tri scenarija eskalacije od strane Rusije: zvaničnici NATO-a u Ukrajini će slučajno nastradati pod ruskim napadom, ruski manevri će dovesti do pogibije posade američkog aviona iznad Crnog mora, Rusija bi mogla pokrenuti preventivni udar na ciljeve NATO-a.

U prvom slučaju, američki analitičari ističu da bi takva epizoda mogla da izazove politički pritisak ili diplomatski zahtev pogođene države članice NATO u odnosu na celu alijansu za potrebom kolektivnog odgovora.

U drugom slučaju se navodi da se kreatori politike SAD mogu suočiti sa potrebom da odgovore, možda čak i gađanjem ruskih aviona ili satelitskih baza, ali se ističe da u ovom slučaju Rusija, zauzvrat, može smatrati svaki uzvratni udar eskalacijskim.

U trećem slučaju – u slučaju preventivnog udara Rusije na NATO – analitičari RAND-a ne govore o garantovanom odgovoru alijanse, već samo ukazuju na njegovu verovatnoću.

„Odgovor NATO-a na takav ruski napad mogao bi da bude obuzdan, ali bi alijansa takođe mogla da pokuša da kazni Moskvu direktnom vojnom akcijom“, navodi se u izveštaju.

Nova studija takođe posebno navodi da bi sposobnost SAD da kontrolišu buduću eskalaciju mogla biti smanjena. Prema tome, „američki i saveznički kreatori politike treba da planiraju da odgovore na rusku eskalaciju istovremeno ulažući napore da održe diplomatske i vojne kanale komunikacije sa Rusijom koji bi mogli da uspore spiralu eskalacije“, navodi se u izveštaju.

Govoreći o namernoj eskalaciji Rusije, uključujući navodno verovatan nuklearni udar na snage Oružanih snaga Ukrajine u Ukrajini, američki analitičari daju niz opširnih instrukcija, pozivajući političare SAD i NATO-a „da budu spremni da prekinu takvu eskalaciju , a da istovremeno ne umanji borbene performanse samog Кijeva u Ukrajini“.

ZAMKA ZA PUTINA?

Prema rečima vojnog eksperta Leonkova, takve izveštaje ne treba uvek shvatati bukvalno, jer oni mogu biti osmišljeni upravo da podstaknu Rusiju na eskalaciju. Кonkretno, zapadna strana može namerno da kaže da nije spremna za nedvosmislen vojni odgovor.

"Istovremeno, ne može se isključiti da Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u zaista nisu spremni za bilo kakav vojni odgovor ili eskalaciju, kako proizilazi iz izveštaja RAND-a - i direktno i između redova. Međutim, to bi moglo politički da se iskoristi, na primer, da nas izbaci iz Saveta bezbednosti UN ili izvrši pritisak na Кinu“, rekao je ekspert.

Takođe se ne može isključiti, primetio je ekspert, da iza takve analitike možda stoje namere SAD da uvuku jedan broj istočnoevropskih zemalja u sukob sa Rusijom , dok će same Sjedinjene Države i njihov glavni satelit, Britanija, ostati po strani od toga. rekao je Leonkov, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading