ZELENSKI PROZVAO NATO "Namerno niste zatvorili nebo"
Foto: Ilustracija

„NATO je namerno odobrio odluku da se nebo nad Ukrajinom ne zatvara“, rekao je Zelenski u video poruci, prenele su RIA Novosti. Prema njegovim rečima, zemlje NATO su stvorile narativ da će navodno „zatvaranje neba nad Ukrajinom izazvati direktnu agresiju Rusije na NATO“. Zelenski je 3. marta najavio da je spreman da razgovara o širokom spektru pitanja sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, uključujući status DNR i LNR .

Zelenski je to izjavio u direktnom video obraćanju stanovnicima više evropskih gradova koji su učestvovali na demonstracijama protiv rata u Ukrajini, a svoj govor je započeo sa dva minuta ćutanja posvećenim poginulim vojnicima i civilima u sukobu, prenosi Dojče vele.

ZELENSKI PROZVAO NATO

Foto: EPA

 

On je zatim zatražio i treći minut za narode Evrope i pozvao ih da "ne zatvaraju oči" kada je situacija sa Ukrajinom u pitanju i da izadju na ulice i podrže borbu njegove zemlje.

"Ne ćutite, ne zatvarajte oči pred ovim, podržite Ukrajinu. Jer ako Ukrajina ne izdrži, neće ni cela Evropa izdržati. Ako Ukrajina padne i cela Evropa će, a ako pobedimo, a ja verujem u naš narod, verujem u vas, to će biti velika pobeda demokratije, vrednosti, pobeda slobode", rekao je Zelenski.

Zelenski je apelovao danas direktno na ruske gradjane da organizuju proteste zbog napada ruskih snaga na nuklearku Zaporožje i zaplene nuklearne infrastrukture. "Radijacija ne zna gde je Rusija. Radijacija ne zna gde je granica vaše zemlje", kazao je Zelenski u obraćanju ruskom narodu. Zelenski je kazao da bi, u slučaju da je došlo do nesreće, eksplozija mogla da izazove uništenje kao "šest Černobilja".

"Ruski narode, želim da vam se obratim: kako je to moguće? Uostalom, zajedno smo se borili 1986. godine protiv katastrofe u Černobilju", rekao je ukrajinski predsednik, prenosi BBC .

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading