Savet bezbednost UN
Foto: AP/Yuki Iwamura (FRE)

Sednica Generalne skupštine na kojoj će se razmatrati ova rezolucija biće održana sredinom maja, dok je za taj period, 15. maja, zakazana i sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotrena situacija u Bosni i Hercegovini. 

Ove zemlje su među nekoliko zemalja koje su ranije bile kosponzori rezolucije koja ima za cilj da obežavanje godišnjice Srebrenice postane zvanično međunarodnog karaktera, kao što je slučaj sa Holokaustom i genocidom u Ruandi. Predlagači rezolucije su upravo Ruanda i Nemačka.

Sednica Generalne skupštine neće biti posvećena isključivo pomenutoj rezoluciji, već će se razmatrati kao deo zasedanja Generalne skupštine UN „Kultura mira“ kao redovno zasedanje Generalne skupštine. Nakon što je Misija Bosne i Hercegovine pri UN juče zvanično uputila rezoluciju predsedniku Generalne skupštine Denisu Francisu, ova inicijativa će biti razmatrana nakon pet radnih dana od njenog podnošenja.

Sa prvomajskim praznikom i predstojećim vikendom, to znači da bi rukovodstvo Generalne skupštine to moglo da uradi sledeće nedelje. Nakon toga, sednica se očekuje sredinom maja.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading