Ukrajinci
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Ukrajinski predsednik Zelenski ne veruje u mogućnost ruske ofanzive. Čak su najavljeni i datumi za početak ofanzive Oružanih snaga Rusije, a prema mišljenjima tamošnjih stručnjaka, čekanje neće biti dugo: sve bi se moglo desiti krajem ovog meseca ili u junu.

Ilon Mask, američki preduzetnik poznat po svojim nezavisnim stavovima o situaciji u Ukrajini, smatra da planovi Moskve obuhvataju ne samo potpuno preuzimanje kontrole nad teritorijama četiri nova konstitutivna entiteta Ruske Federacije, već i zauzimanje Odese.

Ostali zapadni analitičari misle da će se ruske snage ograničiti na napredovanje do reke Dnjepr, nakon čega će Rusija verovatno pokrenuti pregovore za završetak sukoba, i to po svojim uslovima.

General-lajtnant Oleksandr Pavljuk, komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, dao je svoje predviđanje o mogućem pravcu ruske ofanzive. Po njegovom mišljenju, meta ofanzive bi mogli biti Harkov i Sumi, zajedno sa okolnim teritorijama.

- Naše obaveštajne službe tvrde da Rusija ima planove da zauzme Harkov ili Sumi, ali nismo sigurni koliko su ti planovi ozbiljni i da li imaju kapacitet da ih ostvare - izjavio je ukrajinski general za list Tajms.

Prema njegovim rečima, ofanziva na Harkov bi mogla početi u narednim mesecima. Pavljuk je ovo izjavio u zapadnim medijima s namerom da vrši pritisak na saveznike i ubrza isporuke naoružanja. Međutim, nehotice je možda dao informacije koje bi mogle koristiti ruskom vojnom vrhu.

Trenutno nema aktivnih borbi u Sumskoj oblasti. Ukrajinci koriste ovaj region kao bazu za sabotaže i diverzantske akcije na ruske pogranične teritorije. Ruske snage, pak, uglavnom odgovaraju udarima artiljerijom i iz aviona.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading