REGRUTACIJA I NA PLAŽI Broj zainteresovanih za vojnu obuku u Nemačkoj opada
Foto: AP/Foto AP

Ovih dana je oko 40 mladih posetilo pomorsku bazu Ekernferde na Baltičkom moru, preneo je faz.net.

Rano ujutru dovezli su ih malim brodom. Prethodno su se okupili u Bundesverovom "Salonu na plaži".

Reč je o tri šatora na plaži Ekernferde, u kojima se trenutno predstavljaju različiti rodovi vojske, koji ima teren za odbojku na pesku i mali fitnes centar.

U podmornici je tesno i toplo, a torpeda obično vise nad trpezarijskim stolovima. Tu su torpedne cevi, svaka podmornica ima šest takvih, ali se koristi samo pet. Šesta, "slepa" cev, omogućava roniocima da plivaju i izlaze iz vode. Četvorica vojnika su u cevi 20 minuta. U podmornici, oko 30 vojnika često provede mesece zajedno u veoma malom prostoru, skoro uvek pod vodom - a kada je more olujno na "spratu", to se oseća i dole. Malo je sna i skoro da nema privatnosti, plus ronjenje pogađa sinuse i bubne opne. Postoji samo mali ormar za privatne stvari.

U podmornici naučite šta vam je zaista potrebno u životu, kroz osmeh kaže jedan od vojnika. Živite i radite zajedno u veoma malom prostoru, ali to vas spaja. I u lukama su skoro uvek zajedno.

U 2022. godini broj podnosilaca zahteva za vojnu obuku opao je za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Bundesver smatra da je glavni razlog za to demografska promena.

Pored toga, mnogi karijerni vojnici odlaze iz službe, 2022. godine bilo ih je više od 4.200. Te godine broj vojnika, uključujući i dobrovoljno služenje vojnog roka, iznosio je oko 183.000, dok ih je 2010. godine, pre ukidanja vojne obaveze, bilo nešto manje od 236.000.

Nejasno je kako će se postići ciljana cifra od 203.000 vojnika do 2031. godine. Da bi pridobio mlade, Bundesver nudi dobrovoljno služenje vojnog roka, koje traje između sedam i 23 meseca.

Tu su i "Dani otkrića" i stažiranja. Pored toga, oni se oglašavaju gde god je to moguće, na Instagramu, muzičkim festivalima, plaži. Na autobusu Bundesvera piše "Radi ono što se zaista računa".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading