BERLIN NA "PREKRETNICI" Hegel: Bundesver nema dovoljno ni vojnika, ni oružja
Foto: AP/Foto AP

U svom godišnjem izveštaju za 2023, Hegl je rekla da je promena politike "Prekretnica" na pravom putu, sa ukupnim obimom od 47 milijardi evra u projektima nabavki koje je odobrio donji dom parlamenta Bundestag, preneo je Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc je 27. februara 2022. godine, samo nekoliko dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, najavio "Prekretnicu", novu eru snažnije spoljne politike podržane većom potrošnjom na vojsku.

U sklopu "Prekretnice", Nemačka je osnovala fond za kupovinu modernog oružja i obećala da će dostići cilj NATO o potrošnji najmanje dva odsto nacionalnog BDP za odbranu od 2024. godine.

"Uprkos izuzetnim naporima, ostaje da se kaže da su značajna poboljšanja u ljudstvu, opremi i infrastrukturi još uvek daleko u drugoj godini 'Prekretnice'", istakla je Hegl.

Ona je kazala da se nemačka vojska suočava sa "ogromnim kadrovskim problemom" i da ima cilj da poveća broj vojnika na 203.000 do 2031. sa sadašnjih 181.000, što je teško postići.

"Što se tiče opreme, Bundesver još nije u potpunosti operativan", dodala je Hegl, navodeći nedostatak municije, manjih predmeta, kao što su naočare za noćno gledanje i velike opreme kao što su tenkovi i sistemi PVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading