SVAĐA U BERLINU Nemačka tone, a Bundesver troši milijarde: Koristićemo ih kratko, bacamo pare
Foto: AP/Foto AP

Nemačka vlada je prošle godine započela ogromnu kampanju ponovnog naoružavanja, u kojoj će potrošiti 100 milijardi evra, obezbeđujući novac za vojsku u vreme kada se zemlja suočava sa deindustrijalizacijom i ekonomskom stagnacijom, piše "Velt".

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus moraće mnogo toga da objasni, jer su se pojavili izveštaji iz Bundesvera prema kojima će nova serija digitalnih radio-komunikacionih sistema, vredna 1,3 milijarde evra, namenjena guseničarima i vozilima na točkovima, godinama stajati u skladištima zbog poteškoća sa montiranjem.

"Oko 34.000 vozila kopnene vojske treba da bude opremljeno digitalnim radio-uređajima. Govorimo o milijardama evra. Isporuke ovih radio-aparata traju od januara. Sada se ispostavilo da će uređaje biti teško ili nemoguće instalirati", navodi "Velt".

Digitalni radio-aparatri, koje proizvodi kompanija "Rode und Švarc", trebalo bi da zamene starije, analogne uređaje Bundesvera. Novu opremu je izuzetno teško montirati na različite tipove vojnih vozila, budući da zahtevaju adaptere. Otkrivaju se i drugi problemi, poput baterija sa malim kapacitetom. Navodi se da su potrebna prilagođavanja za više od stotinu različitih tipova vozila.

Ovi problemi primorali su Ministarstvo odbrane da tek nabavljenu opremu zadrži u skladištima.

"To će trajati godinama. Trošimo milijarde evra na radio-opremu, koja se zadugo neće koristiti", izjavio je poslanik Socijaldemokratske partije Andreas Švarc.

Očekuje se da će kampanja Bundesvera, nazvana "Digitalizacija kopnenih operacija", Nemačku koštati oko pet milijardi evra.

Berlin je prošle godine najavio ambiciozno povećanje izdataka za odbranu od 100 milijardi evra, usred dramatične eskalacije napetosti između NATO-a i Rusije zbog konflikta u Ukrajini. Nemačka vlada je do sada izdvojila oko 30 milijardi evra, koje još nije isplatila proizvođačima, zadržavajući sredstva dok oružje i opremu ne budu isporučeni vojsci.

Bundesver oprema prvu od tri planirane borbeno spremne divizije do 2025. godine, ali se već pojavljuju problemi zbog velikog odliva vojne opreme i municije za rat u Ukrajini.

Među članicama NATO-a, Nemačka najviše troši na Ukrajinu. Do sada je izdvojila više od 17,1 milijardi evra za vojnu opremu, što je mnogo više nego bilo koja druga zemlja, izuzev Sjedinjenih Američkih Država.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading