Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Uz ovo otvoreno, Ronhof je objavio i još jedno kružno pismo koje je prethodno, na Badnje veče po gregorijanskom kalendaru 2023. godine, poslao svim partijskim liderima, sekretarima i vođama poslaničkih grupa u Bundestagu, kao i šefovima vlada saveznih država kako bi oni pozvali saveznu vladu da posreduje u sklapanju mira između sukobljenih strana.

Prema njegovim rečima, ovo kružno pismo napisao je zbog toga što su i nemački kancelar Olaf Šolc i šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Nemačke Rolf Mutenzih ignorisali njegov predlog vezan za sukob u Ukrajini "koji besni već skoro dve godine i ne nazire mu se kraj".

Bivši general smatra da "rat u Ukrajini ne može dobiti ni jedna od strana, osim ako ne dođe do dalje eskalacije i trećeg svetskog rata". Stoga navodi da NATO i EU, a sa njima i Nemačka samo svesno podržavaju i pomažu "vojni bankrot Ukrajine i nastavak masovnog stradanja i razaranja u zoni sukoba".

Ronhof dalje objašnjava da postoji osam, tj. devet potencijalnih scenarija, loših po čitavu Evropu, koji će u najbolju ruku dovesti do primirja, odnosno zamrznutog konflikta.

- Zbog toga trenutna politika NATO, EU i Nemačke prema sukobu u Ukrajini vodi samo u ćorsokak - smatra on.

Devet mogućih scenarija 

Prema prvom i mišljenju mnogih drugih stručnjaka, Rusija će pobediti i preuzeti kontrolu nad Ukrajinom. Ovo bi smatra Ronhof dovelo do novog Hladnog rata između RF i kolektivnog Zapada.

Ukoliko pak Kijev uspe da prevagne, što je malo verovatno, bivši general Bundesvera navodi da će osam miliona Rusa u Ukrajini biti suočeno sa progonom i surovim kaznama, što je najavio i sam Zelenski.

Dalje, Ronhof navodi i mogućnost ostvarivanja "pat pozicije" na frontu, koje bi moglo dovesti do "korejskog rešenja", tačnije do nastanka potencijalnog žarišta na evropskom kontinentu.

Četvrti scenario podrazumeva "beskonačni nastavak rata bez prestanka ili pobede, što bi dovelo do smrti i sakaćenja na stotine hiljada Rusa i Ukrajinaca". U tom slučaju će se nastaviti uništavanje Ukrajine, dok će Nemačka nastaviti da šalje novac i naoružanje.

Čak i da dođe do pregovora prema petom scenariju, zbog dosadašnjih preduslova i zaoštravanja pozicija sukobljenih strana, ali i mešanja NATO i EU, proći će meseci, ako ne i godine dok se ne postigne mirovni sporazum. Ipak, Ronhov smatra da zbog postavljenih pregovaračkih uslova, do pregovora neće ni doći.

Sa druge strane, u šestom scenariju, bivši nemački general smatra da ako dođe do prekida vatre, postoji mogućnost pomirenja interesa Rusije i Ukrajine, ali da on ne vidi znakove koji ukazuju na spremnost za pomirenje, ni kod sukobljenih strana, ni kod NATO, EU i Nemačke.

Po Nemačku bi izuzetno loš bio scenario u kom SAD prestaju sa pružanjem podrške Ukrajini nakon predstojećih predsedničkih izbora, što bi od Berlina načinilo glavnog finansijera Kijeva. Ovo će samo dovesti do "tinjanja rata" i daljeg uvlačenja Nemačke u "ukrajinsku dužničko ropstvo".

Dva najgora scenarija po Nemačku, a verovatno Evropu i SAD koje prognozira Ronhof tiču se direktnog mešanja kolektivnog Zapada u sukob na prostoru Ukrajine. Prema jednom, Ukrajina će se naći pred neminovnim porazom zbog kog će se NATO umešati u sukob.

Drugi je predstavlja nastavak prvog, i podrazumeva da će zbog direktne intervencije NATO snaga Rusija doći do "granica svojih odbrambenih sposobnosti i upotrebiti taktičko nuklearno naoružanje u Evropi". Ronhof smatra da Rusija neće upotrebiti strateško nuklearno naoružanje protiv SAD, već da će se ovaj "nuklearni rat" voditi isključivo u Evropi.

Bivši general navodi i da će glavne mete ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja biti američki komandni centri iz kojih se vrši isporuka i kontrolna sredstava namenjenih Ukrajini - "Ramštajn" i "Visbaden".

Ono što je Ronhof zaboravio da navede, jeste činjenica da vojnici iz zemalja članica NATO već ratuju na strani Ukrajine i to kao strani plaćenici u sklopu "Internacionalne legije", a dobar deo njih opslužuje složene zapadne sisteme poput "patriota" i NASAMS-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading