krim
Foto: EPA/EPA-EFE/STRINGER

Raša tudej je objavio snimak i transkript navodnog razgovora visokih oficira Bundesvera koji su, kako se navodi, razmatrali napad na Krimski most nemačkim raketama "Taurus".

Portparolka nemačkog Ministarstva odbrane rekla je za "Bild" da je u toku provera da li je snimak nastao od komunikacije Bundesvera.

"Savezna kancelarija za vojno-kontraobaveštajnu službu (BAMAD) pokrenula je sve neophodne mere. Ne možemo ništa da kažemo o sadržaju komunikacija koje su očigledno presretnute", rekla je ona.

Na snimku se može čuti kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o mogućnostima krstareće rakete Taurus - očigledno u pripremi za brifing nemačke savezne vlade.

Kako navodi "Bild", iz tog snimka se zaključuje da četvorica oficira ne pretpostavljaju da bi zbog slanja raketa nemački vojnici nužno morali biti poslati u Ukrajinu, mada je to upravo ono što je savezni kancelar Olaf Šolc više puta navodio kao razlog da opravda svoje "ne" isporuci "Taurusa".

Oficiri Bundesvera su, prema transkriptu, takođe predložili načine na koje bi rakete "Taurus" mogle da se koriste u Ukrajini. Šolc smatra da bi sugerisanje ciljeva tih raketa Nemačku pretvorilo u zaraćenu stranu.

"Bild" navodi da nemački oficiri razgovaraju o obuci ukrajinskih pilota i drugim tehničkim detaljima i pominju samo one ciljeve za koje pretpostavljajju da su očigledni za Ukrajince.

Prema transkiptu razgovora, koji je objavio RT, razgovor je vođen 19. februara, a o planovima su diskutovali načelnik Odeljenja operacija i obuke ratnog vazduhoplovstva Frank Grefe, inspektor ratnog vazduhoplovstva Ingo Gerharc i saradnici centra vazdušnih operacija Fenske i Fronštate.

"Oni (Ukrajinci) žele da unište most... zato što on ima ne samo vojno-stratešku važnost, već i politički značaj", rekao je Gerharc.

Jedan od oficira je pomenuo planirano putovanje u Ukrajinu 21. februara kako bi koordinisao udare na ruske ciljeve.

"Želeo bih da kažem još nešto o rušenju mosta. Intenzivno smo proučavali to pitanje i, nažalost, došli smo do zaključka da je most, zbog svoje veličine, sličan pisti. Dakle, će možda zahtevati 10 ili čak 20 projektila", rekao je jedan od sagovornika.

Zatim su predložili da se cela operacija podeli na faze i da se obrate Velikoj Britaniji za pomoć prilikom planiranja, piše RT.

Inspektor ratnog vazduhoplovstva koji je učestvovao u razgovoru pomenuo je mogućnost da se Kijevu isporuči 100 raketa "taurus" u dve ture, a nemački vojnici su razmatrali mogućnost napada tim raketama uz pomoć lovaca "Dassault rafale", prenosi RT.

"Iz operativne perspektive, ne mogu da procenim koliko brzo će Ukrajinci moći da nauče da planiraju takve akcije i koliko brzo će doći do integracije. Ali pošto je reč o mostu i vojnim bazama, razumem da žele da ih dobiju što pre", navodi se, između ostalog, u razgovoru koji je objavila Simonjan.
RT dalje ocenjuje da se čini da glavni problem nemačkih oficira nije tajna isporuka "taurusa" u Ukrajinu, što je već načelno odlučeno, već kako sakriti sopstveno učešće u planiranom terorističkom napadu koji podrazumeva rušenje Krimskog mosta i ubistvo civila. 

"Moramo se pobrinuti da od samog početka ne postoji jezik koji nas čini stranom u sukobu. Zamislite samo šta će biti ako štampa sazna", rekao je Grefe, prenosi RT.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading