rat ilustracija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na snimku se čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus, između ostalog da li su rakete tehnički sposobne da unište most koji je podigla Rusija ka poluostrvu Krim.

Nakon ovog otkrića oglasio se bivši ruski predsednik i premijer i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, koji tvrdi da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom i da o tome neće odlučiti kancelar Šolc već nemačka vojska.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Gosti Rajko Kapelan iz Centara za društvenu stabilnosti i Nikola Perišić izCentar za društvena istraživanja.

- Čim takve stvari cure u javnost to pokazauje da Nemačka ima problema sa bezbednošću. Oni i dalje žele da pomažu Ukrajini na vojnom planu i to je problematično ako se prisetimo velikog protesta poljoprivrednika početkom godine. Pokazalo se da Nemačka klizi ka određenoj krizi - konstatovao je Perišić i dodao:

- Jako je teško dokazati tim ljudima da postoji razlog zašto su im ukinute subvencije, a da se s druge strane koristi novac koji se daje Ukrajini za ratovanje. To je najveći problem. Takođe znamo da je rejting kancelara Olafa Šolca u jako velikom padu i da je ovo jedna najnepopularnijih vlada u istoriji Nemačke. Sigurno je da će mnoge stranke poput Alternative za Nemačku i mnoge ekstremno desničarske partije u Evropi iskoristiti ovo kako bi predočili koliko je teška situacija u Evropi.

Na pitanje voditeljke s obzorom na izjavu Medvedeva da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom koliko smo daleko od takvog scenarija, Kapelan je odgovorio:

- Očigledno da nismo daleko od takvog scenarija koliko god to neverovatno zvučalo. Vidite šta se sve dešavalo u prethodnom periodu. Da li je iko mogao da pretpostavi da će stvari sa Ukrajinom i Palestinom otići tako daleko.

Ukazao je takođe na problem nezadovoljnih radnika, naročito u Nemačkoj i u Francuskoj:

- Imamo velike proteste radnika po Francuskoj i Nemačkoj koji jednostavno neće da se odriču benefita koje su imali do sada. Videlo se da nisu spremni da se zarad pomoći Ukrajini odriču svojih ličnih benefita. Vidimo i da u Francuskoj ljudi nisu zadovoljni posebno posle Makronovih skorašnjih izjava i da ne žele da ratuju u Ukrajini. Znaju kako su prolazili u istoriji kada su napadali Rusiju. Običan svet se protivi svim ovim najavama.

Alo/Kurir

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading