POSLEDNJA ŠANSA! Nemačka i Francuska na prekretnici!
Alo

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron imaće priliku na samitu ovog vikenda da poboljšaju svoje problematične odnose budući da dele frustraciju novim zakonom koji su usvojile Sjedinjene Države i koji bi mogao da im pomogne da prevaziđu razlike.

Pariz i Berlin su poslednjih meseci bili u sukobu oko pitanja odbrane, energetike i finansija, kao i oko Šolcovog kontroverznog paketa od 200 milijardi evra za smanjenje cena energenata, koji je najavljen prošle jeseni bez prethodnih konsultacija sa Francuskom.

Tenzije su kulminirale kada je Makron otkazao planiranu zajedničku konferenciju za medije sa nemačkim liderom u oktobru.

Francusko-nemački samit, koji ujedinjuje oba kabineta, kao i grupu parlamentaraca iz obe zemlje biće održan u nedelju u Parizu, usred sve većeg pritiska Kijeva da im Zapad pošalje oružje. Ukrajinci žele tenkove, posebno nemačke tenkove "leopard 2", ali su takođe pozvali Francusku da pošalje tenkove "leklerk".

"Postoje neki veliki izazovi u sektoru odbrane i bezbednosti, posebno kada je u pitanju smanjenje zavisnosti od Sjedinjenih Država", rekao je "Politiku" Anton Hofrajter, predsednik Odbora za evropska pitanja nemačkog parlamenta.

Ipak, političar Zelenih, jedan od koalicionih partnera Šolcovih socijaldemokrata, takođe je naglasio da Pariz i Berlin poslednjih meseci sve više nalaze zajednički jezik kada je reč o odgovoru na američki paket zelenih subvencija vredan više milijardi dolara koji je izazvao strah od izvlačenja investicija iz Evrope.

Nakon što su se prošlog oktobra javno posvađali, Šolc i Makron su se saglasili oko potrebe da odgovore na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) zalaganjem za veće subvencije za industrije EU i labavija pravila o državnoj pomoći.

"Saradnju sa Francuskom vidim kao veliku šansu", rekao je Hofrajter.

Okupljanje u nedelju se održava tačno 60 godina nakon potpisivanja Jelisejskog sporazuma koji su Konrad Adenauer i Šarl de Gol potpisali 1962. godine i tako zapečatili pomirenje između dve zemlje posle Drugog svetskog rata. Makron i Šolc će održati zajednički sastanak vlada u Jelisejskoj palati, a obratiće se i poslanicima na Univerzitetu Sorbona.

Činilo se da su nesuglasice između Pariza i Berlina poslednjih meseci pojačane očiglednim nedostatkom ličnog afiniteta između dvojice lidera.

"Oni nemaju isti temperament, niti istu istoriju. Oni moraju da pripitome svakog", rekao je savetnik francuske vlade posle sastanka krajem prošle godine. Ali "što se više viđaju, to bolje razumeju jedan drugog", dodao je on.

Uoči sutrašnjeg samita, zvaničnik Jelisejske palate ukazao je da su se odnosi između Šolca i Makrona poboljšali.

"Uspeli smo da iskoristimo vreme da radimo na našim velikim ciljevima, da postignemo najbolji mogući impuls, posebno na evropskoj sceni. Tako da mislim da smo sada tamo", rekao je zvaničnik novinarima.

Šantal Kopf, nemačka poslanica Zelenih koja se bavi francusko-nemačkim odnosima, primetila je da je ceremonija u Parizu organizovana svega nekoliko dana nakon što je Francuska potpisala sporazum o partnerstvu sa svojim južnim susedom, Španijom, koji kopira mnoge elemente francusko-nemačkog sporazuma.

"Ovo bi trebalo da vidimo kao jasan signal da Francuska želi veću i bližu saradnju i da takođe traži druge partnere koji bi preuzeli vodeću ulogu u Evropi", rekla je Kopf ali je dodala da nemačka vlada mora jasnije i jedinstvenije da dela u donošenju odluka na evropskom nivou, kako bi se koordinisala sa "najbližim partnerom, Francuskom".

Francuska pokušava da ubedi svog suseda da podrži njene planove za snažan odgovor na američki zakon IRA, podrži stvaranje EU fonda i popusti stroga pravila EU o vladinim subvencijama. U non pejperu dostavljenom Evropskoj komisiji, Francuska je pozvala EU da krene napred sa "snažnom i brzom" strategijom "napravljeno u Evropi".

Dok Šolc i Makron žele da EU privremeno ublaži pravila o državnim subvencijama kako bi se omogućila brža ulaganja u strateške oblasti, Francuska takođe želi stvaranje suverenog fonda EU za finansiranje investicija širom kontinenta. Fond bi se delimično finansirao novcem iz postojećih programa. Međutim, Berlin strahuje da bi to otvorilo vrata većem dugu EU, čemu se oštro protivi.

Iako formulacija zajedničkog saopštenja još nije usaglašena, visoki nemački zvaničnik je uoči samita bio optimista: "Čvrsto verujem da ćemo imati veoma dobre rezultate koji će stvoriti snažan zamah."

Neke poteškoće u poslednjem trenutku mogle bi da pokvare "rasplamsavanje" francusko-nemačkog prijateljstva, piše "Politiko". Iako je Jelisejska palata najavila da će se 300 nemačkih i francuskih poslanika okupiti da saslušaju lidere na Sorboni, samo 71 francuski poslanik je potvrdio svoje prisustvo, dok iz Nemačke stiže preko 120 poslanika.

"Nedelja je, što je problem i za Francuze i za Nemce, ali je takođe sada i sezona kada francuski poslanici imaju tendenciju da prisustvuju lokalnim novogodišnjim ceremonijama u svojim izbornim jedinicama", rekao je francuski zvaničnik koji radi u Narodnoj skupštini. "Zbog toga idemo, obilazimo i prikupljamo podršku", dodao je on.

Nedostatak entuzijazma francuskih poslanika bio bi šamar za francusku vladu, naročito nakon što je Pariz u oktobru glasno izrazio svoje neodobravanje kada su saznali da nekoliko nemačkih ministara planira da preskoči planirani zajednički sastanak vlade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading