Si Đinping
Foto: AP/Foto:AP

Nijedan cilj neće biti lako ostvariv tokom Si Đinpingovog dvodnevnog boravka u Francuskoj i u vreme rastućih trgovinskih tenzija između Evrope i Kine, prenosi Rojters.

 

Francuska podržava istragu Evropske unije o izvozu električnih vozila iz Kine, a u januaru je Peking pokrenuo istragu o uvozu brendija, koji se uglavnom proizvodi u Francuskoj, što se smatra protivmerom na rastući broj evropskih istraga.

"Moramo nastaviti da vršimo pritisak na kineske vlasti da nam daju više garancija u vezi sa trgovinskim pitanjima", izjavio je pred Sijevu posetu jedan neimenovani zvaničnik Jelisejske palate.

Sijevi sastanci u Parizu uključivaće razgovore sa Makronom i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a kako navodi britanska agencija, podele unutar Evropske unije, posebno između Francuske i Nemačke, potkopavaju kapacitet da se izvrši uticaj na Kinu.

Francuska će takođe pokušati da ostvari napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoje poljoprivredne proizvode i reši probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije povodom nepoštovanja prava intelektualne svojine.

Si će u utorak popodne napustiti Francusku i uputiti se u posetu Srbiji i Mađarskoj.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading