Novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Novčana socijalna pomoć za nosioca prava u porodici od aprila iznosi 11.674 dinara, za 229 dinara više nego u prethodnom polugođu.

To je osnovica za utvrđivanje socijalne pomoći u narednih šest meseci, od 1. aprila do 1. oktobra, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku.

Za svaku narednu osobu u porodici, novčana socijalna pomoć će u tom periodu iznosisti 5.837 dinara, a za dete do 18 godina starosti – 3.502 dinara.

Nominalni iznosi novčane socijalne pomoći države utvrđuju se:

  • za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini 1 od osnovice ili 11.674 dinara;
  • za svaku narednu odraslu osobu u porodici u visini 0,5 od osnovice ili 5.837 dinara;
  • za dete do 18 godina u visini 0,3 od osnovice ili 3.502 dinara.

Ovo rešenje se primenjuje počev od utvrđivanja prava na novčanu socijalnu pomoć za april 2024. godine.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

Prema zakonu, iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema sledećoj skali: za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici – od visine osnovice 0,5 i za dete do 18 godina – od visine osnovice 0,3.

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći, na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading