PUTIN NEĆE PRISUSTVOVATI SAHRANI Evo kako su iz Kremlja komentarisali smrt kraljice Elizabete
Foto: AP/Alexei Druzhinin

Ruski predsednik Vladimir Putin neće biti među zvaničnicima koji će prisustvovati sahrani pokojne britanske kraljice Elizabete Druge, saopštio je Kremlj.

Preminula je u 96. godini u četvrtak popodne.

Na pitanje novinara u petak da li će Putin posetiti Britaniju da oda poslednju počast, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se to „ne razmatra“.

Ipak, on je naveo da je britanska kraljica „u Rusiji, kao i u celom svetu, veoma cenjena zbog svoje mudrosti i međunarodnog autoriteta“.

Peskov je dodao da ovakvih kvaliteta ovih dana „nedostaje u međunarodnoj areni“.

Portparol je odbio da kaže da li će neko predstavljati Rusiju na sahrani.

„Do sada nije saopšteno kakva će biti protokolarna praksa“, rekao je Peskov i dodao da će Moskva sačekati odluku britanske kraljevske porodice i vlade zemlje.

PUTIN NEĆE PRISUSTVOVATI SAHRANI Evo kako su iz Kremlja komentarisali smrt kraljice Elizabete

EPA

 

Putin je u četvrtak uputio saučešće kraljičinom najstarijem sinu, 73-godišnjem bivšem princu od Velsa, koji je nasledio Elizabetu da postane kralj Čarls III nakon njene smrti.

„Molim vas da članovima kraljevske porodice i celom narodu Velike Britanije prenesete reči iskrenog saučešća i podrške“, rekao je Putin.

Kraljica Elizabeta umrla je u svojoj škotskoj rezidenciji, zamku Balmoral, u 96. godini u četvrtak nakon što su je nekoliko sati ranije lekari stavili pod lekarski nadzor.

Sa svojom vladavinom od 70 godina, Elizabeta je britanski monarh sa najdužim stažom u istoriji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading