BAjden
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

„Sprovođenje posete uz uslovljavanje ne odgovara duhu partnerstva, koji treba da se zasniva na međusobnom poštovanju i međusobnom poverenju, u vezi sa čim je ambasadoru SAD dato detaljno objašnjenje“, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi  Eho Kavkaza.

Ranije je Ambasada SAD u Gruziji objavila saopštenje ambasadora Robina Danigana u kojem je navedeno da su zvaničnici gruzijske vlade dobili poziv  „da razgovaraju o svim pitanjima strateškog partnerstva i pomoći SAD sa visokim zvaničnicima SAD”.

„Nažalost, gruzijska strana je radije odbila ovaj poziv. Pozivamo gruzijsku vladu da ponovo potvrdi svoju posvećenost evroatlantskoj budućnosti Gruzije, kako je to sadržano u gruzijskom ustavu“, navodi se u saopštenju.

"Gruzijski parlament je 1. maja u drugom čitanju odobrio nacrt zakona "O transparentnosti stranog uticaja", tzv. "zakon o stranim agentima", nakon čega su se demonstranti okupili ispred zgrade parlamenta tražeći povlačenje dokumenta. 

Protiv njih su pripadnici policije primenili silu, 15 demonstranata je povređeno, a dvoje je privedeno. 

EU i SAD osudile su upotrebu nasilja nad učesnicima masovnih protesta, nezadovoljne usvajanjem zakona o „stranim agentima“, i pozvale gruzijske vlasti da poslušaju ovaj "jasan signal naroda koji želi slobodu i demokratiju".
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili ranije je obećala da će staviti veto na dokument ako bude usvojen.

Istovremeno, vladajuća partija Gruzijski san ima dovoljno glasova da donese zakon, uprkos predsedničkom vetu, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading