erdogan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj potez, koji proširuje prošlomesečna ograničenja na izvoz nekih turskih proizvoda u Izrael, usledio je dan nakon što je Turska objavila planove da se pridruži tužbi koju je Južna Afrika pokrenula na najvišem sudu Ujedinjenih nacija protiv Izraela, zbog navodnog genocida na palestinskoj teritoriji.

Ankara nije zvanično objavila suspenziju i nije jasno pod kojim uslovima će se trgovina nastaviti.

Trgovinska razmena između zemalja iznosila je 6,8 milijardi dolara u 2023. godini, od čega je 76 odsto bio turski izvoz, prema podacima turskog statističkog instituta.

Izraelska vlada će raditi na stvaranju trenutnih alternativa za trgovinu sa Turskom povećanjem lokalne proizvodnje i pronalaženjem drugih dobavljača, rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

-Ovo je ponašanje diktatora koji gazi interese turskog naroda i poslovne zajednice, ignorišući međunarodne trgovinske sporazume, ocenio je Kac na platformi Iks.

Najveći izvoz Turske u Izrael 2023. godine bili su gvožđe i čelik, dok su veći deo uvoza činili rafinisani naftni proizvodi, navodi turski statistički institut.

Izrael i Turska obnovili su diplomatske odnose prošlog avgusta nakon decenije tenzija, dok Hamas nije pokrenuo napad na jevrejsku državu 7. oktobra, što je izazvalo rat u Pojasu Gaze.

Erdogan je militante Hamasa nazvao „borcima za slobodu“ i više puta kritikovao ponašanje Izraela u ratu, u kojem je prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi ubijeno 34.000 Palestinaca.

Za razliku od SAD i Evropske unije, Turska tu grupu ne smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je ugostio političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Istanbulu 20. aprila, pozivajući na hitnu pomoć Gazi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading