STRAŠNO UPOZORENJE ZA EU Ova zima je tek početak
Foto: EPA/Lex van Lieshout

Najveći američki izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG), "Cheniere Energy", upozorio je da ograničene zalihe širom sveta znače da bi ova zima mogla biti "zaista, zaista tesna".

Prema "Rojtersu", "Cheniere", koji je ove godine poslao 70 odsto svoje proizvodnje u Evropu, takođe je rekao da bi ponovni porast kineske potražnje LNG-a pogoršao energetsku krizu.

„Na kraju dana, ono što će odlučiti koliko će tržište biti zategnuto jeste koliko je hladno i kako funkcionišu vladine politike, racionalizacija industrije“, rekao je "Cheniere"-ov izvršni potpredsednik za svetsku trgovinu, Korej Grindal, na Gasteh konferenciji o četvrtak.

Grindal je napomenuo da trenutno stanje cena ukazuje na to da će isporuke LNG-a nastaviti da idu u Evropu. Cene, koje su bile 2 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (MMBtu) u 2020. godini, porasle su za 2.750% na 57 dolara po MMBtu u avgustu.

SAD su ove godine pojačale izvoz goriva u EU, koristeći prednosti povišenih cena u regionu.

Kina takođe isporučuje EU preostalim LNG, pošto njena nulta politika kovida još uvek utiče na domaću potražnju, navodi "Blumberg".

Analitičari, međutim, upozoravaju da bi potpuno isključenje ruskog gasa dovelo EU u energetsku krizu koja bi trajala više zima.

Isporuka prirodnog gasa iz ruskog gasovoda Severni tok u blok ostaje prekinuta na neodređeno vreme zbog problema sa održavanjem.

Prema Kremlju, tehnički problemi sa isporukom gasa gasovodom će trajati sve dok Zapad ne ukine sankcije Rusiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading