Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Situacija se menja i ta promenljivost je, verovatno, uzrokovana degradacijom sistema bezbednosti u Evropi. Ovo zahteva zajednički dijalog u cilju izgradnje novih režima i novog jedinstvenog pogleda na svet na polju bezbednosti i strateške stabilnosti. Ovaj dijalog trenutno, nažalost, ne postoji, ali ne krivicom Rusije - rekao je Peskov.

Na pitanje novinara da prokomentariše odluku Turske o obustavljanju učešća u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, portparol Kremlja je ocenio da je ovaj sporazum umnogome izgubio na „održivosti zbog promenjenih geopolitičkih uslova i strateške situacije“.

Prethodno, Turska je saopštila da od 8. aprila obustavlja učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. U međuvremenu i Belorusija pokreće proces suspenzije pomenutog sporazuma.

Podsećamo, Rusija je 7. novembra konačno završila proceduru povlačenja iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. Kasnije su Velika Britanija i njeni saveznici obustavili svoje učešće u sporazumu.

NATO je podržao odluku saveznika o obustavi učešća u pomenutom sporazumu.

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisali su 19. novembra 1990. u Parizu opunomoćeni predstavnici 16 država-članica NATO-a i šest država-članica Varšavskog pakta, a stupio je na snagu 9. novembra 1992. godine. U njemu nisu učestvovali neutralni i nesvrstani učesnici Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, od 1995. godine – OEBS), a sam Sporazum bio je zatvoren. Njime nije bilo predviđeno pristupanje država koje tada nisu bile članice NATO-a i Varšavskog pakta.

Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO-a ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading